Valokuva-albumit

Kuka muu rakastaa vanhoja kunnon valokuva-albumeita? Parhaita asioita itselleni jo lapsuudesta lähtien on olleet hetket erityisesti mummolan kuva-aarteiden äärellä. Olen rakastanut kuulla tarinoita ja nimiä, muistoja kuvista ja niiden ääreltä. Joskus (ja aika monestikin) hauskimmat tarinat tulevat itseasiassa kuvien ulkopuolelta, vähän siitä sivusta. Minusta on ollut erityistä päästä aukomaan ovia menneeseen erilaisten kuvien avulla ja aika monesti oppia uuttakin.

Luulen, että todellisuudessa kuviakin merkityksellisempää on, että niitä ei koskaan katsota yksin. Vaikka avaisin albumin olohuoneessa itsekseni, on hetkessä ympärilläni ryhmä läheisiä kertomassa muistoja ja tarinoita. Jokainen on hetkessä läsnä ja keskittyy herkeämättä. 

Minusta on aina mielenkiintoista nähdä vanhoja muotokuvia. Nähdä niissä ajan kulku ja muodin muutokset, verrata vanhempieni vanhoja koulukuvia omiini, katsella isovanhempien vihkikuvia ja pohtia ajan kuvaa tuolloin. Aika monesti myös olen nauranut olkatoppauksia, pullonpohjalaseja ja takatukkia. Kohta niille ei enää tohdi nauraa, kun kaikki taitavat olla muotia taas. 

Muotokuvien ohella nostalgiaa aiheuttavat ihan poikkeuksetta kaikki arkiset otokset. Ne, missä näkyy vanha kuvaputkitelkkari, VHS-nauhuri ja posliinimaalattu seinätaulu. Ne, missä poseerataan napapaidassa ja aurinkolaiseissa parhaan kaverin kanssa samalla kun lauletaan Spice Girlsin Wannabeta vessapaperirullaan. Ne kuvat, minkä avulla muistat miltä maistui Jaffa lasipullosta (aivan erilaiselta kuin muovipullosta, by the way) tai miltä tuntui sateesta nahkea makuupussi kesäleirin keskimmäisenä päivänä. 

Kun kuva-albumit olivat vielä yksityisiä, niissä oli paljon kuvia, joissa näkyi elämä ja meidän eläjien hupsuus, hölmöys ja persoonallisuus. Myös kynnys laittaa omaan albumiin ”epäedustavia” kuvia oli hyvin pieni, kun itse pystyi päättämään kenelle kuvia haluaa näyttää. Eikä niitä silloin arvostellut kukaan. Tätä mietin nykyään paljon. Ja toivon kovasti, että meillä kaikilla on edustuskuvien lisäksi myös niitä ei niin edustavia kuvia tallessa ja albumeissa. Ne ovat ihan yhtä tärkeitä ja niitä kaivataan vielä.

-Jenni

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ethän kopioi luvatta!