Lievestuoreen valokuvaamo, Passikuvat

Ps.. Onko kiire? Jos tarvitsee oikaista niin tekstin alareunasta löydät hinnan ja varausohjeen palvelulle!

Mikä on passikuva?

Passikuva on yhteinen nimitys viralliselle valokuvalle, joka toteutetaan Poliisin valokuvaohjeen mukaisesti. Suomen Poliisin valokuvaohje perustuu EU-asetuksen mukaisesti kansainvälisiin standardeihin. Passikuva-nimellä toteutettu valokuva sopii passin lisäksi myös mm. henkilökorttiin, järjestyksenvalvojakorttiin, vartijakorttiin, ajokorttiin ja aseenkäsittelylupaan.

Sähköinen passikuva suoraan Poliisille vai tulostettu valokuva?

Lievestuoreen valokuvaamolta saat kuvan sähköisenä, jolloin kuva lähtee minun toimestani suoraan Lupahallinnon kuvapalvelimelle ja on sieltä käytettävissäsi joko sähköiseen hakemukseen tai asemilla ja lupa-autoilla ympäri Suomen. Valokuvapalvelimelle syötetyn kuvan voi tällä hetkellä liittää seuraavien lupatyyppien hakemuksiin: passi, henkilökortti (pois lukien väliaikainen henkilökortti), järjestyksenvalvojakortti, vartijakortti ja väliaikainen vartijakortti, turvasuojaajakortti, aseenkäsittelylupa (listan lähde: www.poliisi.fi)

Tarvittaessa saat Lievestuoreen kuvaamolta mukaasi myös aidot valokuvat passikuvastasi esimerkiksi ajokorttia varten. Aito valokuva on myös esimerkiksi lapsen ensimmäisen passin hankinnan yhteydessä mukava muisto, hintaa paperikuville ei sähköisen kuvan yhteydessä meillä tule kuin 5 euroa. Myös moniin viisumihakemuksiin tarvitset paperikuvan sähköisen kuvan sijaan. Muistathan mainita kuvaajalle, jos kuvasi on tulossa viisumiin ja mainitse myös maa, minkä viisumia olet hakemassa. Eri maiden viisumit vaativat erilaisia kuvia, eikä sama Suomen passikuvaohjeilla otettu kuva käy mitoiltaan suoraan jokaiseen viisumiin. Kohdemaan kertomalla varmistat siis, että kuvaaja osaa valmistaa sinulle kuvan oikeilla kriteereillä.

Sekä sähköinen valokuva että tulostettu valokuva on voimassa 6kk sen tallennushetkestä. Kuva astuu voimaan heti kun se syötetään Lupahallinnon kuvapalvelimelle eli samana päivänä kuin kuva on kuvaamolla otettu, kuvan viimenen voimassaolopäivä on puoli vuotta tästä hetkestä eteenpäin. Jos valitset sähköisen kuvan, saat kuvatunnuksen toimituksen yhteydessä suoraan päivämäärän, johon asti tunnus on käytettävissäsi.

Valokuvat ajokorttiin

Ajokorttien ja muiden tieliikenteeseen liittyvien henkilölupien myöntämisen toimivalta on siirtynyt Poliisilta Trafille vuoden 2016 alussa ja Trafin asiakaspalvelutehtäviä hoitavat Ajovarman palvelupisteet. Ajokorttilupaa, ajokorttia, opetuslupaa, moottoripyörän harjoituslupaa, taksinkuljettajan ajolupaa, liikenneopettajan lupaa ja vammaisen pysäköintilupaa koskevan hakemuksen voi siis jättää Ajovarman toimipisteeseen.

Jos sinulla on voimassa oleva passi tai henkilökortti tai olet toimittanut valokuvat vuonna 2013 tai sen jälkeen ajokorttia, kuljettajakorttia, ammattipätevyyskorttia, ADR-ajolupaa tai taksinkuljettajan ajolupaa varten et tarvitse uusia valokuvia asioidessasi Ajovarman toimipisteellä. Suosittelen kuitenkin varmistamaan kuvien tarvittavuuden kuvia vaativalta taholta omalla kohdallasi, esimerkiksi ajokortin tilaaminen uudella nimellä vaatii myös ajantasaisen nimikirjoitusnäytteen (eli sinulla tulee olla voimassaolevassa passissasi tai henkilökortissasi sama nimi ja allekirjoitus kuin ajokorttiisi on tulossa. Jos siis sukunimesi on vaihtunut esimerkiksi avioliiton myötä, suosittelen hakemaan ensin passin tai henkilökortin, jolloin saat samalla kuvalla ja ajantasaisilla nimitiedoilla haettua myös uuden ajokorttisi).

Erilaisten liikenteeseen liittyvien lupien hakemisesta löydät lisätietoja Ajovarman verkkosivuilta.

Sähköinen hakemus vai poliisilla käynti?

Esimerkiksi passia tai henkilökorttia voit hakea sähköisesti helposti suoraan Poliisin sivulla täällä: https://asiointi.poliisi.fi/asioiverkossa . Sähköiseen hakemukseen tarvitset aina sähköisen kuvatunnuksen ensin, sähköistä hakemusta et voi siis tehdä ilman kuvaa ja paperikuva ei käy sähköisen hakemuksen tekemiseen. Vaikka asiointisi vaatisi Poliisilla käyntiä, voit silti tehdä hakemuksen ennakkoon jo netissä ja varata ajan myöhemmin käynnille lupapisteeseen. Esimerkiksi alaikäiselle lapselle ensimmäistä passia hakiessa käynti paikan päällä vaaditaan, mutta hakemuksen sähköisellä kuvalla voit kuitenkin jo ennalta lähettää.

Sekä sähköiset valokuvat että tulostetut paperikuvat ovat käytettävissä myös lupa-autoissa. Lupapalveluauto palvelee asukkaita esimerkiksi täällä Keski-Suomen alueella useammassa kunnassa. Lupa-auto pysähtyy määrättyinä aikoina ja määrättyinä päivinä ennalta määrätyissä pysähtymispisteissä. Palveluajan autolle voit varata tavallisen lupapisteen tavoin täällä: www.poliisi.fi/ajanvaraus. Myös Poliisin valtakunnallinen neuvontapuhelin 0295 419 800 neuvoo lupa-asioissa ja opastaa myös lupa-asioiden ajanvarauksissa arkisin ma – pe klo 8 – 16.15. Sisä-Suomen poliisilaitoksen yhteystietoluettelosta löydät kaikkien lupapisteiden sijainnit, aukioloajat ja yhteystiedot. https://www.poliisi.fi/sisa-suomi/yhteystiedot

Miten valmistaudun passikuvaan?

* Jos sinulla on silmälasit, pese ne ennen valokuvaan tuloa (Likaiset silmälasit haittaavat paljon silmän erottumista lasien läpi. Poliisin virallisen ohjeistuksen mukaan silmälasit saavat olla passikuvassa päässä kunhan ne eivät aiheuta heijastumia tai muutoin häiritse silmien erottumista. Silmälasit saa aina ottaa passikuvassa pois, mutta elleivät lasit peitä kasovjen piirteitä tai silmiä, saavat ne myös kuvassa olla)

* Katso, ettei hiuksia tai huivia ole silmien ja kasvojen edessä (Peruukkia saa kuvassa pitää vain lääketieteellisistä syistä, mahdolliset huivit tulee asetella niin, etteivät ne häiritse kasvojen piirteitä. Henkilön tulee olla kuvassa mahdollisimman hyvin ja selkeästi tunnistettavissa ja sen vuoksi myös hiukset tulee asetella pois kasvoilta.)

* Naama peruslukemille ja silmät auki, suu kiinni (Kuulostaa tylyltä, mutta näin se on. Passikuvan ottaminen on siitä hauska tilanne, että yksi ainoa kuva, jossa ei saa hymyillä ja niin kovin usein juuri silloin ihmisiä naurattaisi, myös aikuisia! Sitten hekotellaan naurut pois ja heitetään hetkeksi naama peruslukemille. Lasten kanssa voi halutessaan kotona jo harjoitella ihan tavallisen ilmeen etsimistä; siitä ei kuitenkaan tarvitse tehdä suurta numeroa, sillä lapsetkin tämän osaavat aina vaikka muutama kerta jouduttaisiinkin harjoittelemaan 🙂 . )

Muita hyödyllisiä linkkejä passikuvan tarvitsijalle:

* Lisätietoa Poliisin myöntämistä asiakirjoista ja luvista sekä niiden hakemisesta täällä: https://www.poliisi.fi/luvat
* Eri lupien käsittelyajat näet täältä: https://www.poliisi.fi/luvat/kasittelyajat
* Poliisin palveluhinnaston löydät täältä: https://www.poliisi.fi/luvat/palveluhinnasto_ja_maksaminen

AJAN VARAAMINEN PASSIKUVAAN:

Varaa aika suoraan netistä: https://jenoradesign.com/ajanvaraus/ . Ellei netti ole käytettävissäsi, voit soittaa 044-9721372 tai laittaa sähköpostia jenni@jenoradesign.com.

TERVETULOA KUVAAN!

-Jenni

Passikuvat Laukaa, Toivakka, Lievestuore, Hankasalmi. Passikuvat myös esimerkiksi henkilökorttiin, ajokorttiin ja aselupaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *