Olipa hyvä, että tavattiin

Yrittämisestä

Yrittäminen on asia, mikä tuntuu kiinnostavan lähes kaikkia. Niin itseänikin: edelleenkin luen tosi mielelläni tarinoita yrittäjyydestä, kuulen miten kukakin on tiensä sen hetkiseen tilaan raivannut ja mitä vinkkejä kukakin antaisi muille. Täältä Stooristakin olen jo nyt löytänyt ihan hurjan monta huikeaa kirjoitusta yrittäjyydestä. Esimerkiksi Minnan kirjoitus aloittavan yrittäjän viidestä virheestä on ehdottomasti lukemisen arvoinen jokaiselle jo yrittävälle tai yrittäjyyttä suunnittelevalle!

 

esitteet

 

Oma tieni yrittäjyyteen on ehkä ollut aina aika todennäköinen, vaikka ei alusta alkaen mikään suunniteltu päämäärä. Yksi suurin syy tieheni yrittäjyyteen lienee, että koen olleeni aina yrittäjä luonteeltani. Niin typerältä kuin se kuulostaakin. Tuttavapiiristäni ja lähisuvustanikin löytyy paljon yksityisyrittäjiä ja näin olen vuosien saatossa päässyt näkemään sekä hyviä että haastaviakin asioita yrittäjyyteen liittyen. Yrittäjyyden tunnuslause ”teen mitä haluan” kuitenkin pitää jonkun verran sisällään myös ”teen niitäkin juttuja mitä en välttämättä haluaisi”. Vaaleanpunaisessa prinsessamaailmassa minä vain valokuvaisin ja toteuttaisin muita ihania asiakastöitä, paperityöt ja numerot sitten tekisivät itse itsensä! No, ei sentään. Yrittäjyydessä tottakai on tärkeää olla perillä kokonaiskuvasta ja luonnollisestikin tietää, mitä mikäkin maksaa minulle ja näinollen mitä siitä jää käteen jos ja kun lopullisen toteutuksen myyn eteenpäin. Mutta silti, välillä sitä toivoisi voivansa mennä pikakelauksella ne ei niin unelmahommat yli. Katsoisi ne sitten tallennuksesta kun on sellainen moodi ;).

 

Kuvat: Laura Kuisma
© Laura Kuisma

 

Joulun alla jo omat päätökseni tehneenä törmäsin hyvän tekstiin Design Wash-blogissa ja pakko sanoa, etten voinut kuin hymähdellä hiljaa. Suoraan edellämainitusta tekstistä poimitut faktat ”yrittäjän luonteesta” listattuna alla, listassa myös syy hymähtelyyni.

—–

 1. Vihaat vallitsevaa tilannetta
  Et voi sietää sitä, että jokin asia on vain aina tehty näin ilman hyvää syytä. Sinua ei ole tehty seuraamaan massoja.
 2. Kyllästyt helposti
  Jos koet, että jokin tehtävä ei ole riittävän haastava, et viitsi edes tehdä sitä.
 3. Et pysty pitämään työpaikoista kiinni
  Olet liian luova olemaan ”oravanpyörässä”. Haluat luoda jotain omaa, jotain inspiroivaa ja osallistavaa.
 4. Olet kapinallinen
  Et halua noudattaa sääntöjä ja ohjeistuksia, vaan luoda oman tapasi tehdä asiat.
 5. Sinulla on auktoriteettiongelma
  Olet aina kapinoinut opettajiasi, vanhempiasi ja pomojasi vastaan. Et istu normeihin.
 6. Olet valmis kehittämään kaikkea
  Löydät aina keinoja tehdä asiat paremmin. Lisäksi sinulla on paljon mielipiteitä ja jaat niitä mielelläsi, vaikkei sinulta kysyttäisikään.
 7. Olet huono jutustelija
  Sinusta on epämukavaa ja ajanhukkaa rupatella turhia vain muodon vuoksi.
 8. Sinua kritisoitiin rankasti nuorena
  Sinua ehkä väheksyttiin tai jopa kiusattiin nuoruudessasi, josta syystä nyt haluat näyttää kykeneväsi suuriin.
 9. Olet taipuvainen pakkomielteiseen viilaamiseen
  Kun saat jotain päähäsi, haluat viedä sen pakonomaisesti loppuun saakka. Älä ajattele tätä negatiivisena asiana.
 10. Yksinäisyys pelottaa sinua
  Pelkäät yrittää yksin, mutta pelkäät olla yrittämättä. Yrittämisestä on tehty liian suuri mörkö. Työsuhteessa pysyminen on yhtä riskaabelia.
 11. Vaikeuksia rentoutua iltaisin
  Ideoiden määrä aiheuttaa nukahtamisvaikeuksia. Ideat vaivaavat myös aamulla, ja sinun on vaikea keskittyä siihen mitä sinun pitäisi tehdä seuraavana päivänä.
 12. Et istu normiin
  Et ole koskaan viihtynyt nahoissasi. Totu ajatukseen, että olet erilainen kuin muut. Ja päästä yrittäjyytesi valloilleen!

—-

(Alkuperäinen lähde faktoille täällä, lista on siis koottu 25 vuoden tutkimusten jälkeen yrittäjien yllättävistä yhteisistä luonteenpiirteistä Grant Gardonen toimesta)

Jokainen kohta tekstissä aiheuttaa oman pääni alueella nyökäytyksen; joko pienemmän tai isomman. Kaikki kohdat kuitenkin jossain määrin tulevat täyteen. Ihan uskomattoman hämmentävää (yhä edelleen vaikka olen lukenut tekstin jo todella monta kertaa), että joku on tutkimalla saanut aikaiseksi listan, joka kertoo suoraan minusta. Kertomatta sitten kuitenkaan suoraan minusta. Kuulostaako järkevältä?

Mulla itselläni on todella hyviä muistoja ja kokemuksia palkkatyössä olemisesta, olen aikojen saatossa tavalla tai toisella kasvanut kiinni jokaiseen työpaikkaani. Mulla on ollut onni kohdata ihan huikean hienoja ihmisiä niin työkavereina kuin esimiehinäkin. En siis millään lailla koe katuvani aikoja, joita olen viettänyt tehden työtä toiselle. Terveisiä siis vaan jokaiselle joka itsensä tunnistaa: kivoja ootte! Ylläolevassa listassa kuitenkin on mainittuna aika monta seikkaa, jotka liittyvät siihen miksi ehkä olen yrittäjänä parempi kuin työntekijänä.

 

puhelin

 

Vihaat vallitsevaa tilannetta // Naulan kantaan. En osaa tehdä asioita siksi, että ne vain on ”aina tehty näin”. Tai en ainakaan halua tehdä niin pitkällä tähtäimellä. Jossain vaiheessa ennemmin tai myöhemmin alan kaivaa syytä ja kysellä miksi. Jos en saa vastausta, kysyn uudestaan.

Olet valmis kehittämään kaikkea// Löydät aina keinoja tehdä asiat paremmin. Lisäksi sinulla on paljon mielipiteitä ja jaat niitä mielelläsi, vaikkei sinulta kysyttäisikään.” Voiko tähän enää mitään lisätä? Tätä en tee pahalla, koen jotenkin mystisesti että siitä voi olla myös apua jollekin toiselle.

Yksinäisyys pelottaa sinua// ”Pelkäät yrittää yksin, mutta pelkäät olla yrittämättä.” Yksin yrittämisessä ei niinkään pelota itse yrittäminen, vaan se omalle työlle sokeutuminen. Työyhteisössä, jossa on useampia ihmisiä, palautteen ja kommenttien saaminen on helpompaa ja jopa väistämätöntä. Yksin tehdessä palautteen saa lähinnä itseltään ja tutuilta. Äiti kehuu vaikkei tarvitsisikaan.

Vaikeuksia rentoutua iltaisin// Ja öisin ja aamuisin ja iltapäivisin ja lähinnä kaikkina aikoina kun en nuku. Silloinkin vähän. Ajatusten ja ideoiden ylimittaiseen pursuamiseen pienenä helpotuskeinona olen löytänyt erilaisten listojen ja heippalappusten teon. Kun kaikki ajatukset siirtää päästä paperille, niiden määrä helpottaa taas hiukan!

Et istu normiin// ”Et ole koskaan viihtynyt nahoissasi. Totu ajatukseen, että olet erilainen kuin muut. Ja päästä yrittäjyytesi valloilleen!” Itseasiassa viihdyn nahoissani ihan hyvin. Totuus kuitenkin on, että ensin on hyväksyttävä itsensä ja pieni erilaisuutensa, sen jälkeen vain taivas on rajana. Niin henkilökohtaisessa elämässä kuin työn sarallakin.

Vaikka tähän asti kirjoitustapani on ollut aika ”minäminäminä-painotteista”, niin tottahan on että meidänkin perheessämme päätökset tehdään tavalla tai toisella yhdessä. Olen jotenkin itse pienestä pitäen kasvanut sellaisella kaavalla, että mitään ei saa ellei pyydä ja kukaan ei tule minua mihinkään kotoa hakemaan. Toisin sanoen omia puoliaan on muistettava pitää. Mutta vaikka omia puoliani pidänkin, kuuluessani ihanaan ryhmään nimeltä perhe, on myös muita tämän ryhmän jäseniä aina kuultava ja kuulosteltava. Ensimmäisessä tekstissäni jo sivulauseella mainitsinkin, että perheemme toinen aikuinen jaksaa uskoa minuun ja tukea minua kaikessa. Totuushan on se, että ilman tuota uskoa ja henkistä tukea moni asia voisi olla toisin. Mutta onneksi ei ole.

aamupala

Oman yrittäjyyteni myötä pienten ihmisten päivärytmi pysyi samana aiempaan, joten senkään suhteen ei ole tarvinnut hirvitellä tai kauhistella muutosten vaikutusta. Tällä hetkellä oma tilanteeni on monella tavalla kovin uusi lähinnä päivisin. Työtilani on vakituisesti kotonamme, jossa (onneksi) omistan pienen työhuoneen. Työhuoneellani aloitan päivän vietyäni lapset hoitoon ottamalla kupin kahvia, lukemalla sähköpostit ja käymällä edellisenä iltana tekemäni listan kimppuun. Listan läpikäynnin jälkeen lähden miettimään ja viemään eteenpäin muita projekteja aikatauluineen ”kiireysjärjestyksessä”. Edelleenkin jokainen päivä on omalta osaltaan erilainen ja siitä olen enemmän kuin kiitollinen. Aika hyvin vauhdissa pitää se, että koskaan ei tiedä mitä huominen tuo tullessaan.

Mahtavaa maanantaita, hieno uusi viikko alkamassa. Ja jos et vielä seuraa Jenora Designia Facebookin puolella, niin sinne kannattaa liittyä hetimiten, sillä tälläkin viikolla on monia kivoja juttuja tulossa!

-Jenni

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.