Olipa hyvä, että tavattiin

Yksi ylimääräinen päivä

hääkuvaus-jenoradesign2
Mainiota vuoden ylimääräistä päivää! Tuntuuko kaikista nyt vähän siltä, että olette salakavalasti saaneet varastettua universumilta yhden päivän vuoteenne lisää? Ei minustakaan. Mutta se johtunee ihan vain maanantaista. Karkausvuotta vietetään aina neljällä jaollisina vuosina (lukuunottamatta sadan ja neljänsadan sääntöä), seuraavan kerran karkausvuosi osuus siis vuodelle 2020. Karkauspäivästä ja karkausvuodesta kertoo aina viisas Wikipedia seuraavaa:

Karkausvuosi länsimaisessa ajanlaskussa on 366-päiväinen vuosi, jonka helmikuuhun on lisätty 29. päivä eli karkauspäivä, kun taas normaalisti helmikuussa on 28 ja vuodessa 365 päivää. Karkauspäivä lisätään vuoteen,jotta kalenterivuoden vuodenajat vastaisivat astronomisia vuodenaikoja. Karkauspäivää vietetään neljällä jaollisina vuosina lukuun ottamatta niitä sadalla jaollisia, jotka eivät ole jaollisia neljälläsadalla. Karkauspäivä lisätään, koska Maan kierto Auringon ympäri kestää noin 365 päivää, viisi tuntia, 48 minuuttia ja 46 sekuntia, jolloin 365-päiväiset kalenterivuodet eivät aivan vastaa maan kiertoaikaa.” Wikipedia 29.2.2016

hääkuvaus-jenoradesign

Aika moni tietää myös, että vanhojen perinteiden mukaan karkauspäivä on kosinnan päivä. Tämä päivä merkitsee siis ennenkaikkea sitä, että tänä erikoisena päivänä, jolloin kaikki muukin on nurin kurin, myös nainen saa kosia.

Karkauspäivää vietetään taas neljän vuoden tauon jälkeen helmikuun 29. päivä. Karkauspäivä on perinteisesti kosinnan päivä…Karkauspäivä on nurinkurisuuksien päivä. Silloin kaikki on päälaellaan. Ennen muinoin naiset eivät voineet kosia miehiä, mutta karkauspäivänä maailmankirjat olivat jo muutenkin niin sekaisin, että tällainen “tavattomuuskin” sallittiin.

Tapa on tunnettu varsinkin Englannissa jo vuosisatojen ajan. Suomeen karkauspäivän kosimisperinne rantautui 1800-luvun lopulla. Kosintaa ei kuitenkaan tarvinnut ottaa vakavasti. Kieltävän vastauksen antaneen miehen piti ostaa kosijalle hamekangas. Englannissa kosijat saivat tyytyä käsineisiin.” Kotiliesi 29.2.2016

hääkuvaus-jenoradesign3

Mitä karkauspäivä teille merkitsee vai onko se vain päivä muiden joukossa? Onko joku teistä kosinut karkauspäivänä? Itse kannatan sitä, että kaikkea ei ole pakko tehdä aina perinteiden mukaan ja siksi etenkin tämä karkauspäivän kosintalupa on mielestäni hieno asia. Tällöin jotain luvatonta saa tehdä ihan luvan kanssa! Facebookin puolella heitinkin jokaiselle naiselle kannusteen/haasteen/porkkanan. Jos suunnittelet kosimista tänään, kannattaa klikata itseään FB:n suuntaan 🙂 .

Hiihtoloma lienee alkaneen jo aika monella Väli-Suomalaisella, nauttikaa lomastanne ne ketkä olette sellaisen saaneet järjestettyä! Sääkin näyttäisi siltä, että jopa hiihtämään pääsee 🙂 .

Mahtavaa alkavaa viikkoa!

-Jenni

4 Responses

 1. Mun mielestä karkauspäivän “kosintalupa” on aika tyhmä juttu, ihan kun nainen ei muutoin saisi kosia 😀 Vaikka antaahan se “syyn” kysyä sellaisia kysymyksiä, kyllä mä kysyin neljä vuotta sitten ja olen tällekin päivälle jo kysynyt, mutta eitä vaan pukkaa 😀 Ehkä sit neljän vuoden päästä?

  1. Musta tässä on hyvää juuri se, että nekin ihmiset jotka vahvasti perinteitä noudattaa “saavat” sen luvan kosia! Itsekin kyllä tosiaan olen sellainen vastarannan kiiski, että tällaiset perinteet eivät omia toimiani juurikaan säätele 😉 . Hah, sulla on kyllä ihanaa peräänantamattomuutta tuossa 😀 ! Anna mennä, neljän vuoden päästä on taas jo ihan uusi aika 🙂

 2. Kaikkea ei tietenkään tarvitse eikä pidä ottaa vakavasti, mutta en voi sille mitään, että minusta tämä idea, että naisella olisi “lupa” kosia on jokseenkin rasittava ja naurettava. Totta kai nainenkin saa kosia, milloin ja miten itse haluaa 😀

  Mutta kävin kurkkaamassa tuolla sun FB-puolella ja kivan jutun olet laittanut pystyyn 🙂

  Tämä päivä ei itselleni merkitse mitään, mutta olin kyllä aavistuksen alkukuusta hämmentynyt kun laskun eräpäivä oli 29.2 enkä heti tajunnut, mistä on kyse.

  1. Juuri niinkuin tuossa ihan hetki sitten Anniinankin kommenttiin naputtelin niin itsekään en koe, että nainen ei saisi kosia koska vain. Mutta vaikka itse en olekaan sieltä perinteisimmästä päästä hyvin paljon on vielä ihmisiä, jotka noudattavat perinteitä ja minusta on ihan hauskaa, että on olemassa päivä, jolloin perinteitäkin noudattavat saavat luvallisesti olla luvattomia ;).

   Joo kyllähän se aina pienesti hämmentää kuin missä tahansa lukee 29.2! Ensimmäisenä aina miettii, että “tässä on varmaan virhe” 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *