Olipa hyvä, että tavattiin

Valokuvakilpailut

Miksi kilpailla jos osaa jo?

Kun puhutaan valokuvauksesta, tietää jokainen alalla oleva (ja moni olematonkin) , että tämä on ikuinen matka. Koskaan et ole valmis, koskaan et osaa sanoa olevasi paras. Virstanpylväitä voit saavuttaa, mahtavissa asioissa voit onnistua mutta aika harvoin siltikään koet itse olevasi valmis. Nälkä kasvaa syödessä, sanotaan 🙂 . Valokuvauskilpailut ovat vielä itselläni kohde, johon en ole itsestäni paloa löytänyt osallistuakseni. Mutta olen erittäin erittäin iloinen siitä, että moni muu suomalainen valokuvaaja on. Ja tulokset varmasti puhuvat puolestaan!

Kuvat Onni kinnunen, Juhamatti Vahdersalo, Kaj Ewart, Lars Sundström // Näet kaikki kuvat Fotofinlandian sivuilla klikkaamalla kuvaa.

Miksi valokuvia käsitellään?

Taannoin Fotofinlandian finalistien julkistuksen myötä mediassa ja somessa alkoi valtava keskustelu, onko tämän vuoden valokuvauskilpailu muuttunut kuvankäsittelykilpailuksi. Koin itse lähes uskomattomaksi sen, että suuri yleisö ylpeyden ja kannustuksen sijaan valitsi näin vahvan arvostelun tien. Ei osattu iloita saavutuksista ja mitä uskomattomimmista töistä vaan keskityttiin suoraviivaisesti arvostelemaan negatiiviseen sävyyn. (Harva huutelija ehkä oli kovinkaan perillä kilpailun säännöistä ja kun Suomen ammattivalokuvaajat ry:n puheenjohtaja Anna Kaleva-Tsagklas mm. Iltalehden haastattelussa muistutti että kisassa on useampi kategoria, joihin kuvankäsittelyä ei edes sallita, tunsivat huutelijat itsensä toivottavasti edes ihan himpun noloksi ) .

Jokainen nykyiseen valokuvan maailmaan tutustunut varmasti tietää myös sen, että taidokasta kuvankäsittelyä käytetään nykyään, paljonkin . Niinkin paljon, että harva ihminen edes huomaa kuvaa käsitellyn. Mainos- ja taidekuvamaailman kuvat ovat toki omaa sarjaansa ja varmasti jokaisen silmä ja mieli ymmärtävät, että harva saari on rakentunut jättiläiskilpikonnan kilvelle 😉 . Mutta mielestäni tässä onkin aika suuri uudelleenajattelun kohta: eikö ole hienoa, että tällaisia kuvia osataan tehdä? Voin sanoa, että kuka tahansa voi asettua tietokoneen ääreen ja näyttää, miten tehdään kuva, jossa tankotanssijat tanssivat suurkaupungin päällä, niin että kuva näyttää siltä kuin se olisi kuvattu juuri siinä, juuri noin. Osaisitko sinä? Voin rehellisesti myöntää, että minä en.

Tarinat ovat aina tärkeitä ja niitä mm. dokumentaariset kuvat kertovat.

Mikä on valokuvan tarkoitus?

Minä henkilökohtaisesti koen yhä edelleen, että valokuvan tehtävä on kertoa asiat sellaisinaan kuin ne ovat. Olen siis vahvasti dokumentaarisen kuvan ystävä, mutta en näe myöskään mitään väärää siinä, että joku tekemiselleen omistautunut ja taitavasti työnsä tekevä ei voisi tai saisi rakentaa valokuvista täysin uutta maailmaa. Rakennettua valokuvaa käytetään nykyään valtavan paljon mainos- ja taidemaailman lisäksi myös muotokuvauksissa ja useasti tarkoituksena on tehdä jotain erilaista ja monesti myös jotain hyvää. Kuvanrakentamisen keinoin kuviin on mahdollista lisätä elementtejä, jopa ihmisiä ja eläimiä joita ei ehkä enää ole. Rakennetulla kuvalla voit kertoa tarinan, jota et muuten voisi kertoa. Ja tarinat, ne ovat tärkeimpiä.

Jos et ole vielä tutustunut Fotofinlandian voittaneen Markus Varesvuon pöllökuvaan, Suomen Ammattivalokuvaajien vuoden muotokuvaajan Emmi Virtasen kuviin tai FEP European Professional Photographer of the Year Awards 2018 – EM-KULTAA kategoriassa Illustrative&Digital art saaneen ja toiseksi kokonaiskilpailussa tulleen Mikaela Holmbergin tai FEP voittaja Onni Kinnusen kuviin, mene tutustumaan nyt. Näitä tarinoita ei kannata jättää näkemättä 🙂 .

-Jenni

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *