Olipa hyvä, että tavattiin

Tyylimatkalla pukeutumisen ammattilaisen kanssa

Koska on aika alkaa pukeutua kuin aikuinen?

Pikkumusta luottomekko, laadukkaat farkut, neule/bleiseri/jakku ovat ainakin asioita, joita listataan jokaisessa yhteenvedossa, missä puhutaan vaatekaapin rakentamisesta ja siitä, mitä aikuinen nainen vaatekaappinsa peruspilareihin tarvitsee. Korostetaan yhteensopivuutta, yhdisteltävyyttä, kestäviä materiaaleja. Omista vähän, mutta laatua ja käytä perusvaatteisiin rahaa, jotta ne ovat hyvä ja kestäviä täydellisen vaatekokoelman rakenteita. Mutta mitäs sitten, kun pikkumusta tuntuu liian tylsältä, neuleet ja bleiserit eivät tunnu mukavilta, eikä jakkupukukaan houkuta? Jos kahdeksaa vaatekappaletta enemmän houkuttaa iso valikoima kivoja, omanlaisia, persoonallisia vaatteita? Saako aikuinen nainen käyttää värejä ja kuoseja, rakastaa yksisarvisia tai hassuja eläimiä, tai pukeutua pelkkään mustaan vaikka se nyt ei juuri omaan värikarttaan kuuluisikaan?

Minun ongelmani eivät ole liian lyhyet shortsit tai biletopit, ennemminkin kotoisa hupparilook. Mukavuus menee kaiken edelle; pukeudun epämukavasti mutta tyylikkäästi vain ehdottoman pakon edessä, ensisijaisesti etsin vaihtoehtoa joka olisi sekä tyylikäs ETTÄ mukava, mutta ensimmäisestä olen valmis tinkimään lähes poikkeuksetta.

Olen itse aina kokenut tyylini ja ulkonäköni omaksi asiakseni, mielestäni ei ole muiden asia määrätä minun ulkonäöstäni, enkä ymmärrä miksi pitäisi ajatella mitä muut ajattelevat. Olen kuitenkin vuosien aikana törmännyt paljon tietynlaiseen tytöttelyyn ja tiettyjen kaavojen toistuessa oivaltanut, että monet oletukset ikääni kohtaan lähtevät siitä, miltä näytän ja/tai miten pukeudun. Moni tuntuu ajattelevan, että aikuisella ei voi olla sinisiä hiuksia tai hupparia.  ”No sinä oletkin niin nuori”. Monet hämmästyvät kuullessaan ikäni saati sen, että olen äiti. Toki äitiys vaikuttaa monen meistä vaatekaappiin, mutta itse koen että äitiys ei ole syy pukeutua tietyllä tyylillä saati kadottaa omaa tyyliään täysin.

Tein vuodenvaihteessa viimein päätöksen, että haluan alkaa panostamaan toimivan vaatekaapin kokoamiseen. Päätinkin, että hävitän kaiken ”tätähän voi joskus tarvita” osaston vaatteet ja jätän paikalleen ne, joita käytän ja jotka ovat monikäyttöisiä. Työssäni nimenomaan monikäyttöisyys on tärkeää, sillä koska haaveilen että voisin omistaa vaatteita vähän pitää samojen vaatteiden käydä monenlaiseen: häissä ja hautajaisissa tarvitsen siistiä vaatetta jossa on kuitenkin helppo liikkua. Lapsi- ja perhekuvauksissa tarvitsen muuta kuin mustaa ja sellaista, jossa voin liikkua erikoisen paljon. Perus toimistovaatteina arvostan ennenkaikkea mukavuutta, mikä ettei tyylikkyyttäkin jos se tulee ensin mainitun kanssa samassa paketissa.

 

Löysin sattumalta Riikan naapuriyritykseni avajaisista, jossa hän oli vierailemassa johon varasin kokeilumielessä ajan pikavärianalyysille. Kerroin Riikalle tavoitteestani ja ajatuksistani pikaisen 15min analyysin aikana ja juttutuokiomme päätteeksi sovimme, että Riikka tekisi minulle kokonaisvaltaisen analyysin ja väreineen, tyyleineen ja ostosapuineen.

Ensimmäinen tapaamisemme oli aika pian pikavärianalyysin jälkeen ja siinä lähdimme liikkeelle, mihin aiemmin olimme jääneet. Oli kyllä hämmästyttävää nähdä saman värin eri sävyjen vaikutuksen esimerkiksi siihen, minkä väriseltä oma iho näyttää. Kuinka väsyneeltä osa väreistä sai minut näyttämään ja kuinka selkeää oli, että osa väreistä oli minulle todella paljon edukseen. Ymmärsin, miksi aina joskus jokin vaate tuntuu hutiostokselta vaikka sen malli olisi ihana ja värikin näyttäisi kivalta: väri ei vain sovi minulle.

Riikka kävi läpi kaikki eri värien sävyt ja antoi minulle tapaamisen päätteeksi väripaletin omista sävyistäni. Tämän paletin avulla pääsisin opettelemaan uudenlaista vaatteiden valintaa sävyjen avulla.

Seuraavassa vaiheessa vuorossa olisi tyylianalyysin yhteenveto sekä ostosapu. Oletko sinä käyttänyt ammattilaista apuna oman vaatekaappisi kasaamiisessa? Millaisia ajatuksia sinulle aihe herättää 🙂 ?

-Jenni

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *