Olipa hyvä, että tavattiin

Täydellinen kalenteri

Kalenteri, aikatauluttaja, almanakka, päivyri.. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Mutta pakko myöntää, että ainakin oma em. lapseni on aika ruma ja hiukan sekavakin. Tai itseasiassa lapset; täytettäviä kalentereita taloudessamme tällä hetkellä on kolme ja yksi eilen itse kaikessa organisoinnin tuskassa kokoamani tekele. Jos nyt lasketaan, että kalentereita on kaikkiaan neljä niin 3/4 niistä on omassa käytössäni ja yksi koko perheen käytössä. Tähän kun lasketaan mukaan lukuisat muisti- ja heippalaput sekä post-it:t niin muistettavaa on aikamoinen määrä eri paikoissa. Eikö kuulosta rentouttavalta?

No miksi niitä sitten pitää olla niin uskomattoman paljon? No ei niitä pidäkään ja usko pois, en näitä niin montaa haluaisikaan. Mutta vielä tänäpäivänäkään en ole törmännyt yhteenkään kalenteriin, joka täyttäisi järkevästi kaikki tarpeeni. Mitä ne tarpeet sitten ovat?

jenoradesign-kalenteri3

Koko perheen seinäkalenterissa pitää olla

 • Ennenkaikkea luokattoman isot ruudut. Siis niin isot, että niihin mahtuu kaikki: perheen arkeen vaikuttavat jokaisen perheenjäsenen henkilökohtaiset menot (lääkärit, neuvolat yms) sekä harrastemenot ja aikuisten työmenot. Mukaan pitää mahtua myös syntymäpäivät, lasten hoitoajat, laskujen eräpäivät + tilaa kaikelle muulle satunnaiselle infolle kuten auramiehen käynneille tai vaikkapa lasten hoitoon liittyville erikoishuomioille ja lippulappujen palautuksille.
 • Käytännöllisyys: kuitenkin kalenterin ulkomittojen pitäisi olla sellaiset, että kalenterin voi kiinnittää esim. jääkaapin oveen ja yhdellä silmäyksellä pitää nähdä vähintään se yksi kuukausi kerrallaan
 • Kuva ois kiva: hyvä ja selkeä ulkonäkö on kaiken a ja o, mutta aina parempi jos kalenteri vieläpä näyttäisi oikeasti kauniilta
 • Pyhät + nimipäivät ovat tärkeitä siksi, että niitä ei kukaan meistä (etenkään minä) muista muuten

Oma mukana kulkeva ”pikkukalenterini” on tällä hetkellä reilassa: siinä on paljon tilaa kirjoitella, mukaan mahtuvat niin omat kuin muidenkin menot ja kalenteri kulkee kätevästi mukana viemättä liikaa tilaa. Siinä on myös sopivasti tilaa erilaisille muistiinpanoille ja haaveilulle. Silti myös oman työhuoneen seinälle kaipaisin järkevää seinäkalenteria.

jenoradesign-kalenteri2

Työhuoneen seinäkalenterissa pitää olla  (kaikki perheen seinäkalenterin ominaisuudet sekä)

 •  Vielä vähän lisää tilaa: tähän kalenteriin pitää mahtua sekä kaikki koko perheen seinäkalenterin ruutuhin mahtuva teksti, että myös omat työmenoni
 • Ulkonäkö ei tälläkään kalenterilla ole pääasia, mutta tässäkin tapauksessa hyvästä ulkonäöstä saa kiitosta

Henkilökohtaisesti nautin uskomattoman paljon siitä, kun kaikki on järjestyksessä, kaikella on paikkansa ja tilansa. Erilaiset värikoodit ja niiden järjestelmällisyys saavat mut hyvällä tavalla hulluuden partaalle. Toinen perfektionisti ymmärtänee siis, miksi nyt olen tuskissani kun mieleisiä raameja tälle kaikelle aikataulutukselle ei löydy. Osaisitko sinä auttaa minua? Löytyykö takataskusta vinkkiä täydellisen kalenterin hankintaan? Mistä, miten, milloin?

jenoradesign-kalenteri4

Vuosien saatossa kaikenlaisia vaihtoehtoja on tullut kokeiltua: perhekalenteri vaikutti mahtavalta idealta jokaisen perheenjäsenen saadessa oma sarake kalenteriin: harmi vain että lokerot olivat niin pieniä että tarvittavasta tekstistä mahtui alle puolet. Tavallisissa seinäkalentereissa pidän siitä, että pyhäpäivät ja arkipäivät erottaa toisistaan selkeästi, mukana on kaikki liputus- ja juhlapäivät sekä nimipäivät mutta valitettavasti edelleen tekstille varattu tila on liian pieni. Viimevuonna suunnittelin kalenterin itse ja rehellisesti sanottuna nyt en_jaksa.

Etsy.com kalenterit
Etsy.com tarjoaa mahtavan valikoiman erilaisia ja erityylisiä kalentereita, mutta kotimaisia löytyy harmillisen vähän. Ja sitten ne nimipäivät ja pyhätkin jäävät puuttumaan. Apua.

 

Onko jollakulla ongelmaani ratkaisu? Vai onko oikeasti niin, että tällaista kalenteria ei vaan yksinkertaisesti ole olemassa? Jäänkö loppuelämäkseni neljän kalenterin loukkuun? Mitä tapahtuu, kun lapsetkin alkavat saada harrastuksia; riittääkö kymmenen kalenteria enää mihinkään?

Ja sitten vielä kommentti siihen yhteen ehdotelmaan, mitä tiedän osan siellä pyörittelevän: ei, en aio vielä tulla nykyaikaan ja sähköistyä 😉 .

-Jenni

 

 

4 Responses

 1. Mä ymmärrän sua! Seinäkalenteri ei saa olla liukasta paperia, koska siihen ei tartu lyijykynä, ja kuulakärkikynää ei voi pyyhkiä. Meillä on toiminut Herra Hakkarainen -perhekalenteri, ja sen lisäksi mulla on kirjamallinen työkalenteri ja miehellä omansa puhelimessa. Yritettiin sähköistä, mutta ei löydetty järkevää ratkaisua, joka toimisi molempien puhelimilla.

  1. Kyllä! Tää on ihan hirvittävää, ihanaa kun joku osaa myötäelää. Meillä sähköinen ei toimisi siksi, että miestä tuskin saisi edes uhkailemalla siihen lähtemään :D! Mä alan olla jo niin toivoton tän etsinnän kanssa, huoh.

 2. Meinasin jo ehdottaa, että tee itse, ennen kuin luin mitä kirjoitit siitä 🙂 Se on kyllä hyvä vaihtoehto. En tosissaan tiedä, mistä niitä täydellisiä kalentereita saisi valmiina. Mäkin olen tosi tarkka kalenteristani, kirjoitan ja värikoodaan sinne kaiken ja se on aivan olennainen arjessa selviytymisessä. Meillä kun on vaan kaksi aikuista, ei oikeastaan olla kovin perillä toistemme menoista. Olisihan se kiva olla, mutta näin on pärjätty tähän asti 😀 Tai siis kerrotaan niistä vaan suullisesti, ja sitten ne unohtuvat.

  1. Värikoodaus kuulostaa kyllä niin ylitarkan ihmisen toimelta, mutta oikeasti on ihan älyttömän helppoa kun tietää ja tunnistaa itse millä värillä mikäkin juttu on 😀 . Mä itse myös muistan asiat parhaiten visuaalisten juttujen perusteella ja tässä värit auttaa kamalan paljon.

   Kyllä tämä nyt pahasti alkaa siltä vaikuttaa, että itse pitää (taas) tehdä. Mutta kun ei millään jaksaisi 😀 ! Ensivuodeksi kasattava sarjatuotantoon kaikille muillekin ongelmaisille iso kalenteri mihin mahtuu jokainen meno :).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *