Olipa hyvä, että tavattiin

Rakkaudesta burleskiin – Glitter Carnival Jyväskylässä

 

“Burleskiesitykset saivat alkunsa 1800-luvulla Yhdysvaltojen varietee- ja vaudevilleteattereista, ja ne muuttuivat puhtaaksi stripteaseksi 1960-luvulla.
Tämän päivän burleskissa viihteessä yhdistyy dragshow’ta, performanssia, luovaa stripteasea, komediaa, parodiaa, satiiria ja friikkishow’ta.”
Wikipedia

 

Rosetta Sweet / kuva: Miika Ihanainen

 

Mitä sinulla tulee ensimmäisenä mieleen sanasta burleski? Minä ajattelen burleskin kohdalla ensimmäisenä Moulin Rougea. Muistatteko sen elokuvan? Evan McGregor ja Nicole Kidman rakkauden ja laulun täyteisessä elokuvassa, jossa prostituoitu nainen rakastuu, vaikkei saisi (osaan muuten tuon elokuvan kaikki laulut ulkoa edelleen, tätä aika paljon on katsottu ja tunnelmoitu. Terveisiä Ellulle.) Roxannea lauletaan ja tangoa tanssitaan, lopulta nainen tuupertuu lavalle. Oikea burleskihan on aika kaukana tästä, teatraalisuus ja näyttävyys kuitenkin kohtaavat. Usein myös musiikki on isossa osassa esitystä vaikka laulu harvemmin mukaan kuuluu 🙂 .

Minä tutustuin burleskiin ensikertaa reilu vuosi sitten. Pääsin kuvaamaan ravintola Sohwissa järjestettyä Jyväskylän Burlesque iltamaa raikkaana kesäiltana. Oli upeaa päästä seuraamaan esitystä ikään kuin kärpäsenä katosta; en ollut esiintyjä enkä oikeastaan katsojakaan vaan sivustaseuraaja: pääsin näkemään yleisön reaktiot, esiintyjien tunnetilat yleisön eläytymisen myötä, onnet ja ilot, jännitykset ja kiitokset. Pakko sanoa, että vaikka en usko että esiintymään itsestäni koskaan olisi, arvostan ja kunnioitan lajia valtavasti. Vaatii pokkaa, uskallusta ja taitoa sekä terveellistä itsevarmuutta esiintyä kymmen – jopa satapäisen yleisön edessä kevyessä vaatetuksessa. Ja luovuutta, sitä saa ja pitää olla läjäpäin!

 

IG-muistoja: Olipa hauska ja erilainen työilta eilen! // Mä oon niin vanha! Eilen illalla kuvauskeikalla, piti valvoa jopa yhteen = rättiväsy aamu.

 

Tänävuonna olen saanut ilon ja kunnian olla osana Jyväskylässä järjestettävää Glitter Carnivalia. Ja en suinkaan esiintyjänä tai järjestäjätahona, mutta graafisen suunnittelun puolella kyllä. Olemme tuottaja Rosetta Sweetin kanssa tehneet yhteistyötä useita kertoja ja kun tämän tapahtuman tapahtumajulisteet tulivat suunnitteluun ja kiinnostustani hommaan kysyttiin, pystyin oitis vastaamaan kyllä kiitos 🙂 ! Samassa innostuin tapahtumasta entistä enemmän ja intouduin kirjoittamaan teillekin tästä tulevasta ”karnivaalista”. Pääsin haastattelemaan tuottajaa ja avaamaan teillekin muutamia varmasti ihan tärkeitä faktoja.

Mistä Glitter Carnival on saanut syntynsä?

Glitter Carnival on minun toteen käyvä unelma burleski-illasta jossa lavalla nähtäisiin todella laaja kattaus Suomalaista burleskia, esityksiä todellakin laidasta laitaan. Olen tuottanut vuoden 2017 aikana yhteensä 4 burleski-iltaa ja lisäksi olen ollut mukana valitsemassa esiintyjiä pariin tapahtumaan. Glitter Carnival on ikäänkuin vuoden 2017 huipentuma minun burleski-iltojeni osalta.

Kuka on tapahtuman takana?

Tapahtuman takana on Jyväskylän oma duracell pupu Rosetta Sweet, joka on ihastuttanut ja vihastuttanut yleisöä burleskilavoilla vuodesta 2015 alkaen. Alunperina ajatuksenani esiintymisten suhteen oli “joskus ja jouluna” tyyppinen ajatus, mutta aika nopeasti homma ns. lähti lapasesta ja huomasin juoksentelevani useissa tapahtumissa esiintymässä, aloin tuottaa itse burleski-iltoja ja nykyään olen jopa rajannut päivätyöni niin että teen yleensä nelipäiväistä viikkoa, jotta viikonloput voin pyhittää burleskille.

Rosetta Sweet / kuva: Timo Suutarinen

Mitä tapahtuma tarjoaa katsojille?

Glitter Carnival tuo lavalle värikkään kattauksen burleskiartisteja eri puolilta Suomea. Mukana on niin kokeneita konkareita, burleski-instituutin opettajia kuin kimalluspolkunsa alkutaipaleellakin olevia timantteja. Glitter Carnival tarjoaa katsojille nimensä mukaisesti kimallusta (tämä voidaan ajatella joko fyysisenä asujen kimalteluna tai esiintyjien säihkymisenä lavalla), paljon tunteita laidasta laitaan, hieman eroottisia vivahteita, komiikkaa, tanssia, jännitystä ja kaiken kaikkiaan todella monipuolisen kirjon erilaisia esityksiä. Mukana on mm. burleskia ja drag-taidetta sekoittavia artisteja jotka tuovat aivan omanlaisensa vivahteen tähän iltaan.

Onko tapahtumaan ikäraja?

Tapahtuman alaikäraja on 18vuotta. Yläikärajaa ei tietenkään ole!

Kenelle tapahtuma on suunnattu?

Tapahtuma on suunnattu kaikille jotka ovat uteliaita, nauttivat hyvästä viihteestä, haluavat nähdä jotain ennennäkemätöntä ja haluavat unohtaa hetkeksi marraskuun harmauden.

Onko itse osattava burleskia tai oltava erikoisen rohkea osallistuakseen tapahtumaan?

Ei todellakaan! Vaikka burleskissa esiintyjä käy esityksellään tietynlaista vuoropuhelua yleisön kanssa, niin yleisö istuu kiltisti omalla paikallaan ja nauttii esityksestä. Burleskiin kuuluu esiintyjille hurraaminen ja heidän kannustaminen, mutta kukaan ei katso pahasti vaikka istuisit yleisössä hiljaa. Täällä hyväksytään kaikenlaiset ihmiset sekä lavalla että yleisössä. Tänne saat tulla juuri sellaisena kuin olet ❤

Miten SETA on mukana tapahtumassa?

Jyväskylän SETA vastaa Glitter Carnivalin jatkobileistä Glitter Partyista, jotka jatkuvat Ilokivessä burleskishown päätyttyä klo 23. Glitter Partyissa on myös muutama salainen yllätysesiintyjä, joten kaikkien todellakin kannattaa jäädä jatkoille juhlimaan. Lisäksi Partyissa on mahdollisuus osallistua illan kimaltavia asu-kilpailuun ja voittaa kimaltava palkinto itselleen. Jos siis haluat kilpailemaan kimaltavimmasta asusta, niin kannattaa kaivaa kaikkein övereimmät vaatteet ja asusteet ja heittää kasvoillekkin hieman glitteriä tuomaan tunnelmaa. Mikään ei ole täällä liikaa! Lisäksi jatkoilla dj laittaa tanssijalan vipattamaan menevän musiikin tahdissa. Jatkobileet jatkuvat aamu kolmeen saakka. Koska Rosetta Sweet haluaa tukea SETAn toimintaa, niin lahjoitetaan Glitter Carnivaliin ostetuista lipuista 3e/lippu SETAn toimintaan.

Ketä muita yhteistyökumppaneita tapahtumassa on ja kuinka he näkyvät illan aikana?

Yhteistyökumppaneina on Jenora Design jonka kaunista julistetta voit löytää ympäri kaupunkia, valokuvaajat Timo Suutarinen ja Antti Viitakangas ikuistavat esitykset ja Timon kuvattavaksi pääsee myös yleisön edustajat pientä korvausta vastaan. Rakennamme erillisen kuvauspisteen jossa voi yksin tai kaverin kanssa otattaa itsestään kimaltavan muiston. Yhteistyökumppanina toimii myös Ott Lee Tattoo, joka markkinoi tapahtumaa syyskuun alkupuolella olleilla Road to Ink tatuointimessuilla (Rosetta Sweet oli järjestänyt myös näiden messujen burleskiohjelman). Karnevaalikauppa Aprilli, KEA (King Elvis Association), Antishop sekä glittershop.fi ovat luvanneet lahjoittaa tapahtumassa pidettävään arvontaan palkintoja. Lisäksi Antishopin ja KEAn edustajat ovat myös fyysisesti paikalla myyntipöytiensä kanssa. Tapahtumassa on myös muita teemaan sopivia myyjiä paikalla, jotta yleisö saa tyydytettyä myös shoppailun himonsa.

 

Tutustu tarkemmin ihanaan Rosetta Sweetiin tästä

Liput tilaisuuteen voit ottaa haltuusi täältä 

HUOM! Liput Glitter Carnivaliin vielä tämän viikon loppuun saakka vain 18e !  (16.10-11.11 hinta 24e)

 

Oletko menossa? Minä ainakin, tätä kimaltavaa tapahtumaa ei voi missata 🙂 !

 

-Jenni

2 Responses

  1. Aivan mahtavaa, kiitos vinkistä! Onneksi edelliselle illalle suunniteltu meno peruuntui juuri, pääsen varmaankin siis tänne. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *