Olipa hyvä, että tavattiin

Paikallistakaan ei tarvitse ostaa, jos se on paskaa

Kuinka monesti sinä olet ostanut merkkituotteen tai kotimaista tai paikallista ihan vain siksi että se on sitä? Maksanut rahan ja ajatellut, että tämähän on nyt hyvä kun tämä on tätä. Paikallista, merkkiä, suomalaista. Unohtanut ehkä oikeastaan jopa arvostella tuotteen tai palvelun sellaisenaan ja vähän huomaamatta antanut anteeksikin jotain virheitä kun tämä nyt on tätä paikallista/kotimaista/merkkiä niin onhan tämän oltava hyvä. Monesti ”mikälie” merkki tai ulkomaalainen tuote on helpompi reklamoida, sillä sen hyvyydelle ei mielikuvissa ole taetta. Mutta tietyn merkin, brändin tai muun kohdalla ollaan arkoja kommentoimaan; ei kai tämä nyt voi olla huonoa kun tämä on tämä.

Nämä kukat ovat paikallisesta kukkapuodista. Ihana tuote ja mainio palvelu!

Mistä sinä maksat?

Paikallisuus ja kotimaisuus on hienoa, ostan mielelläni Suomeen työtä ja arvostan jokaista omaa työtään ja visiotaan rakkaudella eteenpäin vievää. On mahtavaa, että meillä Suomessa myös työntekijöiden työoloja ja -aikoja valvotaan, jokaiselle maksetaan asiallista palkkaa tekemästään työstä ja mm. näistä asioista mielelläni maksan ostaessani kotimaisen tuotteen tai palvelua kotimaiselta tarjoajalta. Mutta. Tiedostan kuitenkin, että on olemassa hyvää ja huonoa palvelua, on olemassa hyviä ja huonoja tuotteita. Huonoa tuotetta tai kehnoa palvelua ei paremmaksi tee pelkkä paikallisuus. Eikä kotimaisuus. Eikä se merkki tai brändi. Ei ainakaan saisi tehdä.

Yrittäjä; onko oma tonttisi kunnossa?

Kuulen toisinaan yrittäjien purnaavan sitä, kun asiakkaita ei ole.

Miksi ne kiittämättömät sillit eivät vieraile minun myymälässäni vaikka minulla on täällä kamalan hyviä tuotteita myynnissä. Täällä niska limassa raadan ihan vain kaikkien muiden vuoksi ja eivät silti käy. Käyvät naapurikylän kaupassa ja isoissa marketeissa, olen nähnyt ja kuullut.

Tässä kohtaa on hyvä viheltää peli poikki. Onko oma tontti ihan varmasti kunnossa? Olenko minä tehnyt kaiken mahdollisen asiakastyytyväisyyden eteen? Ihan oikeasti. Palvelenko asiakkaitani heidän toivomallaan tavalla tai heidän toivomiinsa aikoihin, onko jotain mitä voisin parantaa tai kehittää sillä saralla? Kuvittelenko olevani iloinen asiakaspalvelija mutta pitämättömät lomat vuosien ajalta jo vähän painavat selkää kumaraan ja mieltä maahan.. Kuuntelenko asiakkaitani kun kasaan tuotevalikoimaa, osaanko myydä heille tuotteita joita he tarvitsevat ja toivovat? Yritänkö väkisin myydä itse haluamiani asioita ja unohdan kysyä, että haluaako näitä kukaan ostaa..

Yritys voi huomioida asiakasta monin tavoin!

Itsekin pienen kivijalkamyymälän omaavana tiedän, ettei pienellä yrityksellä voi olla ison myymälän valikoimaa tai pienellä henkilökunnalla ei voida olla paikalla asiakkaita palvelemassa kaikkina vuorokauden aikoina. Mutta harvoin, hyvin hyvin hyvin harvoin tätä oikeasti tarvitaan. Pääasiassa tarvitaan taitoa kuunnella, opetella, etsiä ja ottaa palautetta vastaan ja kehittää omaa toimintaa sen mukaisesti. Uskon, että mitä pienempi yritys on, sitä paremmat valmiudet sillä on vastaanottaa ja kerätä palautetta sekä muuttaa toimintatapojaan toivottuun suuntaan. Pienuus voi siis ehdottomasti olla myös etu!

Antamaton palaute on karhunpalvelus yritykselle

Totta tosiaan. Kalliskin voi olla huonoa, merkkituotekin voi olla kuraa ja kotimainen tai paikallinenkin voi olla kehnoa. Kun teemme hankintoja, eihän siis keskitytä pelkästään asioiden, tuotteiden ja palveluiden saavuttamaan arvoon ja asemaan päässämme vaan ollaan rohkeasti tarkkaavaisia ja laatutietoisia, jatkuvasti. Palautetta saa ja pitää antaa jokaisesta palvelusta ja tuotteesta; jos koet että ostamasi tuote tai palvelu ei ole maksamasi hinnan arvoinen, kerro se palveluntarjoajalle. Parhaimmillaan saat palautteellasi aikaan muutoksia tuotteessa tai palvelussa, ehkä jopa pelastat yrityksen! Jos tilaamasi kakku on epäonnistunut tai hiustesi värjätty väri on väärä, kerro se. Jokainen yrittäjä ja asiakaspalvelijakin on ihminen ja ihmisille sattuu virheitä, se on täysin inhimillistä. Jokainen virhe ja kömmähdys on korjattavissa, mutta kukaan ei ole ajatusten lukija. Vaikka se siis tuntuisikin itsestä vaikealta, myötäharmittaisi ja hävettäisikin niin usko pois; jokainen asiakkaastaan kiinnostunut tuotteen tai palvelun tarjoaja varmasti hyötyy palautteesta ja ottaa sen mielellään vastaan. On mahdotonta korjata mitään, minkä ei tiedä olevan rikki. Jokainen antamaton palaute on karhunpalvelus yrittäjälle.

Kotimaisuuskaan ei automaattisesti ole laadun tae. Mutta hyvä tuote kyllä muistetaan!

Anna mahdollisuus

Älä siis osta paikallista vain siksi, että se on paikallista, jos se on muuten kuraa. Jos myyjä on töykeä viidettä kertaa, ei sitä tarvitse sietää. Jos ostamasi leipä on homeessa viikko toisensa jälkeen, ei sitä tarvitse enää ostaa. Jos kotimainen tuote tai laatumerkki pettää kerta toisensa jälkeen niin on ihan ok äänestää jaloillaan. Mutta anna silti mahdollisuus ja anna vielä toinenkin kun aika on sopiva. Anna siis mahdollisuus uuden yrittäjän yllättää positiivisesti tai vanhan ketun muuttaa tapojaan. Seuraa onko annettu palaute muuttanut toimintaa ja astu rohkeasti putiikkiin jota olet aiemmin uskaltanut vain kurkkia ikkunoista koskaan kuitenkaan käymättä. Tue sitä paikallista, kotimaista ja osta niitä hyviä tuotteita ja palveluita, muista että positiivisistakin asioista saa ja kannattaa antaa palautetta. Se on polttoainetta jokaiselle tekijälle!

Mutta älä hyvän tähden osta paskaa, vaikka se olisikin paikallista. Ellet sitten satu tarvitsemaan juuri sitä 😀 .

-Jenni

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *