Olipa hyvä, että tavattiin

Miten valmistaudun erikoismuotokuvaukseen?

Erikoismuotokuvaus. Tämän rakkaan sanahirviön sisältöä halusin avata vielä uudella kirjoituksella hiukan lisääkin. Erikoismuotokuvaus kun on kuitenkin suunnattu ihan tavallisille ihmisille, vaikkapa juuri sinulle.  Miten tällainen kuvaus suunnitellaan ja millaisia elementtejä sen onnistuneeseen toteutukseen tarvitaan? Tästäpä lisää tämän päivän kirjoituksessa 🙂 !

Kuten edellisessä tekstissä  jo kerroinkin, erikoiskuvauksessa kuvauksen kesto on peruskuvausta pidempi ja se suunnitellaan paljon tarkemmin ennalta; käymme yhdessä läpi kuvien tarpeen ja toiveesi kuviin liittyen, suunnittelemme asut ja tyylin kuviin sopien. Jokaiseen tekemääni kuvaukseen kuvattava saa vaikuttaa mm. tunnelman ja värien kannalta mutta erikoismuotokuvauksessa keskiössä on nimenomaan kokonaisuuden ennakkosuunnittelu. Vaatteita ja tyyliä voi vaihtaa kuvauksen keskellä useammankin kerran ja jopa kuvauspaikkojen vaihtaminen kesken kuvauksen on mahdollista. Kaikella tällä luomme koko kuvaukseen yhtenäisen tarinan ja tyylin.

ANNA IDEOIDEN LENTÄÄ

Suunnittelen paljon kuvauksia asiakkaiden kanssa ennalta ideakartoin. Kasaamme kuvia mm. tunnelmasta, kuvauspaikoista, väreistä ja muusta esimerkiksi Pinterestiin tai pilvipalveluun, jotta varmistumme siitä että visio on yhteinen. Sanon valtavan usein niin kuvattavilleni kuin graafisen suunnittelun asiakkaillenikin, että vaikka kuinka luulisimme sanoilla puhuvamme samoista asioista, voimme silti päidemme sisällä miettiä tyystin eri asioita; otetaan esimerkiksi vaikkapa värit. Eri värejä on olemassa miljoonia ja ihan vain sanomalla oranssi tai sinertävä sinä lukija ja minä näemme nytkin mielessämme täysin eri värit. Korallilla ja vaaleansiniselläkin on lukuisia eri sävyjä, jotka jokainen tuovat erilaisen kuvatunnelman. toivottujen värien hahmottaminen ja näkeminen ennalta on siis kokonaisuuden kannalta hyvin tärkeää, jos jotain tiettyä väriä haetaan.  Toisena esimerkkinä vaikkapa metsäinen maisema. Suomessakin metsää on monenlaista ja toiselle metsäinen maisema tarkoittaa valoisaa kevyttä koivikkoa, toiselle tiheää tummaa kuusikkoa. Tämän takia esimerkit, mallikuvat ja yhteinen kuvauspalaveri ovat erittäin tärkeitä palasia kokonaisuudessa.

Yhteistyössä Kampaamo Saijan kanssa toteutetun Venlagaala-asun kuvauksen ideakartta olisi esimerkiksi voinut näyttää tältä

VAATTEET, HIUKSET JA MEIKKI

Jos minulta kysytään, on kuvattavan tyyli aina vähintään puolet kuvan toimivuutta. Se, että kuvauspaikkaan asetetun kuvatun tyyli sopii valittuun paikkaan on erittäin iso osa harmoonista kokonaisuutta. Juhlaleninkiä ei kannata valita keskelle metsää tai farkkuja ja t-paitaa suureen juhlasaliin. Tai toki näinkin voi tehdä, suunnitellusti. Kaikki kulminoituu siihen, mitä kuvilla halutaan kertoa ja miten.

Yhteistyössä Kampaamo Saijan kanssa toteutetun Hullut mehänaiset- kuvauksen ideakartta olisi esimerkiksi voinut näyttää tältä

Kampausten ja meikkien osalta osaan antaa kuvattavilleni suosituksia, mutta koska en ole alueella ammattilainen, käännyn mielelläni avun tarpeessa ollessani yhteistyökumppanini Hiusmuotoilija Saija Kärjen puoleen. Saijaa pyysin myös tätä tekstiä varten kirjailemaan omaa näkemystään Erikoismuotokuvauksista ja tarjoamastamme Hei sinä- kokonaisuudesta sekä yhteisistä projekteistamme ylipäätään:

Yhteistyö Jennin kanssa on tuonut aivan valtavasti ulottuvuuksia kampauksiin ja meikkeihin. On ihanaa suunnitella jokaiseen kuvaukseen omanlaisensa tyyli. Oikeanlaisella tyylillä saa valtavan paljon lisää  kuvien sisältöön.

Omanlaista kuvaa suunnitellessa on hyvä miettiä miljöö ja vaatetus; mikä on kuvan aihe? Sen jälkeen voidaan miettiä kampauksen ja meikin merkitys kyseiseen kuvaan, onko se hyvin hillittyä vai jopa fantasiaa, tai jotain siltä väliltä. Voit halutessasi etsiä vaikka kuvia avuksi, josta nähdään millaisesta tyylistä pidät.

Kampaukseen ja meikkiin tullessa sinulla ei tarvitse olla kuin puhtaat kuivat hiukset ja puhdas hoidettu iho. Meikki näyttää aina paremmalta mitä enemmän/paremmin (kumpi sana parempi) hoidettu ja kosteutettu iho on. Omia tuotteita et tarvitse, mutta jos esim joku oma huulipuna on juuri oikean värinen, kannattaa se napata mukaan.

Suunnittelen mielelläni kanssasi lisää!

-Saija Kärki, Parturi-Kampaamo Saija

Saijan ja muiden ammattilaisten kanssa työskennelleenä voin sanoa, että laadukkaasti toteutettu meikki ja kampaus helpottavat myös minun työtäni kuvaajana, koska voimme yhdessä luottaa kampauksen ja meikin kestävän koko pidemmänkin kuvauksen näyttävänä ja siistinä. Ammattilainen hahmottaa kuvauksen sisällön ja siihen ehostuksen osalta vaadittavat elementit ja osaa varmasti toteuttaa lopputuloksen, joka kestää vaikka taivaalta sataisi räntää ja tuuli vihmoisi vasten kasvoja 🙂 .

 

Vielä lyhyt lista siitä, miten kuvaukseen voi valmistautua:

  1. Mieti itse millainen olet, mitä haluat itsestäsi kertoa. Useimmiten lähtökohta on kuitenkin kertoa sinusta sellaisenaan mahdollisimman paljon. Mistä pidät, missä viihdyt, kuka olet? Muotitrendit eivät määrää tässä kohtaa vaan sinä ja sinun tyylisi; ole rohkeasti oma itsesi ja muista että ”Pelkkä oikea asu voi kohottaa mielialaa ja saada olon tuntumaan voittamattomaksi.” (Satu Leinonen)

  2. Kasaa ideakartta. Toteutustapa vapaa; leikkaa kuvia lehdistä, sävyjä maalikartoista, maalaa ja väritä. Tai ota avuksi tabletti tai läppäri, puhelinkin ja tallenna yhteen kansioon ideakuvia, värejä ja muuta mieleesi sopivaa

  3. Älä mieti liikaa! Hyvää kuvaa kohti mentäessä polulta saa välillä myös poiketa; tänään voit rakastua kukkakuoseihin ja boheemiin tyyliin, huomenna huomata olevasi enemmänkin juhlavan glamourin ystävä. Ideoi, pallottele ja anna mielikuvituksen lentää niin pitkään kuin tarve vaatii!

  4. Ota avuksesi hyvä tiimi. Ammattilainen saa aikaiseksi näyttävän ja kestävän ehostuksen, ammattilainen saa aikaiseksi myös edustavat ja näköisesi valokuvat.

  5. Anna ohjeet ja luota! Hyvä tiimi auttaa sinut toivomaasi ja haaveilemaasi lopputulokseen. Kuuntelemme toiveet, tarkistamme ja tähdennämme, ehdotamme ja pallottelemme ajatukset loppuun asti kanssasi. Sinun antamillasi suuntaviivoilla lupaamme toteuttaa sinulle mitä parhaimman lopputuloksen.

Millaisen tyylin sinä haluaisit omiin kuviisi? Toisille sopivat villit ideat laatikon ulkopuolelta, toisen haluavat pysytellä turvallisemmalla ja klassisemmalla alueella. Olitpa miettimässä kuvausta itsellesi tai toiselle, aloita siitä kuka sinä olet ja mitä haluat kertoa. Loppu seuraa aina perässä!

 

-Jenni

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *