Olipa hyvä, että tavattiin

Miten pakkaan lentokoneeseen?

Mitä saa viedä lentokoneeseen?

Vaikka itsekin olen vuosien saatossa matkustanut lentokoneella ulkomaille useammin kuin kerran, huomaan silti toistuvasti miettiväni, mitä lentokoneeseen saa ottaa mukaan. Saako lentokoneeseen ottaa eväät, saako koneeseen pakata hiuslakkaa ja kosmetiikkaa, kuinka nesteet pakataan ja missä ne kuljetetaan? Harvoin tulee muistettua että esimerkiksi lääkkeet lennolla ovat useimmiten sallittuja, kunhan ne on pakattu oikein ja mukana on resepti.

lentokentällä

Käsimatkatavarat

Käsimatkatavaran koko ja sisältö

Tämä kannattaa selvittää aina, mutta etenkin silloin jos olet varannut matkallesi pelkät käsimatkatavarat ja koko reissusi vaate- ja tavarasisältö on pakattava tähän yhteen laukkuun. On huomattavasti mieltä helpottavampaa kun tietää että laukku on oikeissa mitoissa ja oikean painoinen, ettei yksi ja ainoa laukku jää kentälle tai ettei siitä tarvitse maksaa ruumalaukkua väärän koon tai painon puolesta 🙂 . Käsimatkatavaran tarkat infot saat aina omalta lentoyhtiöltäsi, tässä esimerkkinä Finnair ja Norwegian:

Käsimatkatavara Finnair

(muut matkustajat kuin businessluokan matkustajat ja finnair-jäsenet)
– yksi käsimatkatavara, ulkomitat enintään (pituus x leveys x korkeus) 56 cm x 45 cm x 25 cm
– yksi henkilökohtainen tavara, joka tulee sijoittaa edessäsi olevan istuimen alle ja jonka ulkomitat ovat enintään (pituus x leveys x korkeus) 40 cm x 30 cm x 15 cm
– yhteispaino enintään 8 kg
– alle 2-vuotias lapsi, jolle ei ole varattu omaa istuinpaikkaa: ei käsimatkatavaroita
– kävelyä helpottavat apuvälineet, kuten kävelykeppi tai kyynärsauvat
– lapset: sama sallittu käsimatkatavaramäärä kuin samassa matkustusluokassa matkustavilla aikuisilla
– sylilapset ilman omaa istuinpaikkaa: ei käsimatkatavaroita. Voit lukea lisää rattaista ja turvaistuimista täältä

Käsimatkatavara Norwegian

(LowFare, LowFare+, Premium)
– 1 käsimatkatavara, enintään 55 x 40 x 23 cm
– 1 pieni käsimatkatavara, enintään 25 x 33 x 20 cm
– Suurin sallittu yhteispaino: 10 kg

Mitä en saa viedä lentokoneen matkustamoon?*

– Teräviä esineitä (veitsiä, korkkiruuveja, luistimia, saksia yms)
– Tulitikkuja ja sytkäreitä
– Litium-metalliakkuja (ei yli 100 wattitunnin tai yli 2 grammaa litiumia sisältäviä)

Nesteiden kanssa matkustaminen

Lennolle mukaan koneeseen voit ottaa nesteitä tietyissä määrin ja oikealla tavalla pakattuna. Nesteiksi lasketaan: kaikki juomat, nestemäiset tai lähes nestemäiset ruoat, kosmetiikka ja hygieniatuotteet, suihkeet, piilolinssineste. Matkustamoon ei voi viedä mitään yllä listatuista aineista yli 100 ml.

– Nesteet tulee pakata yksittäin alle 100ml pakkauksiin (isompia pakkauksia ei huolita turvatarkastuksesta läpi, vaikka ne sisältäisivätkin nestettä vain tuon 100ml)
– Kaikkien 100 ml pakkausten tulee mahtua läpinäkyvään, suljettavaan muovipussiin, jonka vetroisuus on useimmiten max 1 litra. Nesteitä ei saa myöskään määrällisesti olla kuin yksi litra ja pusseja saa olla vain yksi per matkustaja. Muista nostaa pussi esiin turvatarkastuksessa!

Sallitut nesteet

– lääkkeet, joita voi tuoda tarpeeksi koko lentomatkan keston ajaksi (muista resepti!)

– äidinmaitoa ja vauvanruokaa saa olla lentomatkan tarpeisiin myös käsimatkatavaroissa

– verovapaita tuotteita, jotka ovat turvapussissa sinetöitynä

OMA VINKKI: Käsimatkatavaroihin suosittelen itse pakkaamaan aina mukaan yhdet vaihtovaatteet (siltä varalta, että laukku päättääkin lomailla toisaalla kuin sinä), pientä naposteltavaa ja juotavaa (turvatarkastuksen jälkeen kannattaa vesipullo ostaa esim. kentältä) , lapsille tehtäväkirjaa/muuta puuhaa sekä kuulokkeet, niskatuen ja korvatulpat jos itse olet ajatellut nukkua ja olet huono nukkumaan melussa. Päälle mukavat vaatteet ilman liiallisia kerroksia, jotta turvatarkastus sujuu helposti 🙂 .

Ruumaan menevä lentolaukku

Lentolaukun sallittu koko ja määrä riippuu lentoyhtiöstäsi sekä varaamastasi lipputyypistä. Useimmilla yhtiöillä käsimatkatavarat kuulvat peruslipun hintaan, etenkin pidemmälle lomalle matkustaessa kannattaa laskea mahdollisimman tarkkaan paljonko säilytystilaa tarvitaan; ennemmin yksi laukku liikaa kuin isot sakkomaksut ennalta varaamattomista laukuista/lisäkiloista.

Ruumaan menevät matkatavarat Finnair                           Ruumaan menevät matkatavarat Norwegian

Mitä en saa pakata ruumaan?*

Maalaisjärki monesti osaa kertoa, mitä lennolle ei voi viedä. Räjähteet, sytyttimet ja aseet esimerkiksi ovat selkeästikin kiellettyjen osastolla mutta tiesitkö että esimerkiksi Norwegian ei suosittele sinua pakkaamaan kirjattuihin matkatavaroihin arvokkaita esineitä kuten käteistä, koruja, jalokiviä, elektronisia laitteita. Sinne ei tulisi myöskään pakata esimerkiksi silmälaseja, avaimia, henkilöpapereita tai työasiakirjoja eikä lääkkeitä ja lääkärintodistuksia.

Rajoitetut/kielletyt esineet ja aineet Finnair                Rajoitetut/kielletyt esineet ja aineet Norwegian

Voit tarkistaa todella helposti tällä Finsecpron hakutoiminnolla, saatko ottaa suunnittelemasi asian tai esineen lentomatkalle : http://www.mitamukaanlennolle.fi/fi

OMA VINKKI: Muista laittaa ruumaan menevään kirjattavan matkatavaraan aina omat yhteystietosi sekä sisä- että ulkopuolelle; jos laukku katoaa niin näin se löytää luultavammin omistajansa kuin ilman mitään tietoja.

*Huom! Tutustu aina oman lentoyhtiösi antamiin suosituksiin ja määräyksiin hyvissä ajoin ennen lentoa.

Lapsen matkatavarat

Huomaathan selvittää oman lentoyhtiösi säännökset siitä, mitä lapsellesi voit pakata mukaan koneeseen. Yleensä sylilasten liput eivät sisällä käsimatkatavaroita, mutta vauvan ruokaa ja maitoa/äidinmaidonkorviketta esimerkiksi voi ottaa kohtuullisen ja tarvittavan määrän.Lastenlipulla (yleensä yli 2v) matkustava lapsi voi ottaa mukaan matkatavaroita oman lipputyyppinsä mukaisesti. Yksi turvaistuin ja lastenrattaat kuuluvat useimmiten lasten lipun hintaan.

Rattaat tulee pakata asiaankuuluvasti ja jättää oman lentoyhtiön ohjeiden mukaan joko hihnalle tai esim lentokoneen sisäänkäynnin viereen. Meillä on ollut muistaakseni yhden kerran rattaat reissussa matkassa kun tyttäremme oli noin 1,5h ja silloin kepeät matkarattaat olivat kyllä tosi mainio ratkaisu etelän lomalle 🙂 !

Lentäminen raskaana

Huomaathan, että lentäminen raskausaikana on säädettyä. Monelle lentoyhtiölle tarvitset lääkärintodistuksen lentoluvan saantia varten ja eri lentoyhtiöiden välillä on säännöksiä siitä, millä raskausviikolla lentäminen on luvallista ja millaisia matkoja. Lentoa ajatellen kannattaa ylipäätään huomioida lääkäreiden sanojen lisäksi myös oma jaksaminen; ellei istuminen muutenkaan ole miellyttävää odotusaikana, kannattaa miettiä onko lentomatka turhan raskas sekä itselle että vauvalle. Itse olen lentänyt raskausaikana useamman kerran ja lähimmillään laskettua aikaa olen tainnut lentää Pariisiin keväällä kun esikoisen laskettu aika oli kesällä. Onnekseni olin aika reippaassa kunnossa ja mahasta huolimatta istuminen ja paikallaan oleminen oli ihan mukavaa (sensijaan Pariisissa kävely oli tuskaista ja kyllä siinä muutamat itkupotkutkin taisi tulla otettua kun väsytti ja kiukutti, mutta se nyt on sitten jo ihan tyystin toinen tarina 😀 ) .

Lentäminen raskaana Norwegian                 Lentäminen raskaana Finnair

Valitsetko sinä lentosi yleensä lentoyhtiön vain hinnan vai jonkun muun tekijän perusteella? Houkuttaako enemmän hyvät istuimet ja iso oma tila tai herkulliset tarjoilut ja hyvä ruoka vai menetkö ennemmin pikkubudjetilla ja säästät mukavuuksista lennolla, jotta kohteessa oleiluun jää enemmän rahaa? Itse valitsen lennon monesti ja useimmiten hinnan, lasten kanssa myös aikataulujen ja lentoajan perusteella. Finnairin lennoilla arvostan paljon suomenkielistä henkilökuntaa ja erittäin hyvää palvelua. Toisaalta koen, että myös useat halpalentoyhtiöt tekevät matkustamisesta miellyttävää vaikka puitteiltaan eivät ihan kotimaisen tasoa olisikaan. Itse kuitenkin lennän mielelläni tutuilla lentoyhtiöillä; sellaisilla joilla olen ennenkin lentänyt, sillä silloin tiedän mistä maksan ja mitä saan 🙂 !

 

-Jenni

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.