Olipa hyvä, että tavattiin

Mitä ostaa lahjaksi valmistuneelle? Top 4 lahjavinkit!

Valmistujaislahja miehelle on mielestäni haaste. Valmistujaislahja ylioppilaalle on mielestäni niinikään haaste. Miksi? Ehkä siksi, etten itse ole kumpaakaan. Näinpä tänä keväänä olen taas löytänyt itseni ikuisesta ajatuspyörästä: mitä hankkia valmistuneelle lahjaksi? On nuoria valmistuneita, jo aikuisia valmistuneita, on ammattiin valmistuneita sekä ylioppilaslakin saaneita, erikoisammattitutkinnon suorittaneita. On tietysti myös tähän lisäksi hääpareja, lapsen saaneita perheitä, yksivuotiaita ja ysikymppisiä. Mitä hankkia lahjaksi, kun ei oikein edes tiedä mistä aloittaisi? Mielestäni neljällä perusidealla pääsee liikkeelle lahjan kuin lahjan hankinnassa. Lahjan ideoinnin keskipisteenä kuitenkin on lahjansaaja: mitä hän voisi haluta, millainen hän on, mistä hän pitää?


Tässäpä siis top 4 lahjavinkit:

 

 1. Elämys.

  Elämys, kokemus, muisto on aina toimiva. Jos lahjottu pitää matkustamisesta, ehkäpä lahjakortti matkatoimistoon? Jos hän pitää seikkailusta, ehkäpä pieni matkakassa kotimaan seikkailuretkelle?

  Esimerkiksi ikimuistoisen rallielämyksen tarjoaa Teiskonen VIP
 2. Jotain kaunista ja käytännöllistä.

  Esimerkiksi koru tai kaunis sisustustuote. Kun ja jos tunnet lahjansaajan maun sekä kodin ja kaappien sisällön totaalisesti, voit hankkia lahjaksi myös jotain aineellista. Saajan keräilemää astiastoa, korusarjaa tai ajatonta kotimaista designia. Uniikki lahja, kuten saajalleen kustomoitu koru on mielestäni aina yksi vahva vaihtoehto spesiaaliin once in a lifetime-tilanteeseen lahjaksi 🙂 .

  Esimerkiksi Design Airi Hietala tarjoaa asiakkailleen upeita kotimaisia, käsityönä tehtyjä koruja.
 3. Lahjakortti.

  Kyllä, tiedän että lahjakortti voi olla myös mielikuvitukseton lahja. MUTTA myös tässä kohtaa koen, että tämä on tuhat kertaa parempi lahja, kuin makuun sopimaton tavaralahja tai kylmä käteinen. Koen, että lahjakortti lempparikampaamoon tai -konditoriaan kertoo myös, että lahjan antaja tuntee saajan ja tahtoo tarjota hänelle mieluisan lahjan. Lahjakortti voi olla vaatemyymälään, koruliikkeeseen, ravintolaan tai valokuvaamoon. Ehkä lahjansaaja on haaveillut tatuoinnista tai kasvohoidosta? Lahjakortti antaa lahjansaajalle tilaa ja mahdollisuutta käyttää lahja kun hänelle parhaiten sopii ja miten hänelle parhaiten sopii.

  Tatuointi on ikimuistoinen lahjaidea saajalleen!
 4. Itse tehty.

  Tunnen aika vähän ihmisiä, jotka eivät arvostaisi lahjan antajan omaa kädenjälkeä. (Toki näitäkin ihmisiä on ja heidät kyllä aika hyvin tuttavapiiristään osaa tunnistaa ). Mutta useimmiten jokainen osaa arvostaa sitä, että lahjaan on panostettu myös omilla taiteellisilla lahjoilla. Tälläkin kertaa kannattaa kuitenkin miettiä, kenelle ja millaiselle ihmiselle tuotetta valmistaa. Itse tehty asia voi olla kortti tai koru, se voi olla kukkakimppu tai itse painettu pöytäliina. Suuria töitä ja vahvoja tyylejä tässäkin kohdassa kannattaa välttää, ellei ole ihan täysin varma lahjansaajan mausta. Lasinen värikäs mosaiikkityö ei välttämättä ole jokaisen mieleen, mutta juuri oikealle henkilölle se voi olla maailman osuvin lahja!

  Minun tapauksessani itse tehty lahja voisi olla vaikkapa kehystetty taulu valokuvasta tai lasten kanssa yhdessä ideoitu persoonallinen kortti. Vain taivas (ja omat taidot) ovat rajana!

 


Minusta lahjassa on aina tärkeintä ajatus. Se, että lahjansaaja aistii, että lahja on koottu juuri hänelle ja juuri häntä ajatellen. Pieniin yksityiskohtiin kannattaa ehdottomasti panostaa ja vaikkapa lahjansaajan mieltymyksiä mukaileva paketointimateriaali tai -värit voivat jo herättää ajatuksen siitä, että häntä on huomioitu. Pieni käsinkirjoitettu viesti myyjän tekemässä paketoinnissakin voi tuoda oman persoonallisen lisän kokonaisuuteen.

Oletko sinä saanut tai ostanut joskus oikein osuvan lahjan? Millainen tai mitä se oli? Parhaat lahjavinkit jakoon nyt 🙂 !

-Jenni

6 Responses

 1. Kiitos näistä! Miten se lahjan keksiminen onkaan aina niin vaikeaa. Nyt ei ole lakkiaisia, valmistujaisia tai rippijuhlia tiedossa tänä kesänä. Ensi kesänä on sitten senkin edestä. Toivottavasti muistan palata silloin tänne hakemaan ideoita.

  1. Joo, musta nämä perusvinkit käy ihan mihin tahansa lahjoihin 🙂 ! Itseasiassa idea tekstiin lähti, kun koitin miettiä omalle miehelle valmistujaislahjaa taannoin ja Googlettamallakin hakutulokset oli aika heikkoja 😀 .

   Eniten haasteita kyllä aiheuttaa, jos lahja pitää hankkia yllättäen ja jollekin tuntemattomalle ihmiselle (kuten miehen tutulle tai lapsen hoitokaverille). Silloin kaikkia näitäkään vinkkejä ei voi käyttää, koska tällöin harvemmin tietää lahjansaajan makua 🙁 . Mikään ei ole niin ikävää, kuin jos joutuu hätäpäissään ostamaan jotain ”mitäsattuu”, joten tämänkin takia olen kyllä koittanut aina kaikissa tilanteissa vähän urkkia saajan makua, jotta näitä vinkkejä pääsisi hyödyntämään ja ostamaan jotain saajalle sopivaa!

 2. Olipas hyvät vinkit! Valmistujaislahjat eivät ainakaan tänä kesänä ole minulla ajankohtaiset, mutta tässä tuli monta ajatonta ja varmasti hyvää lahjaideaa 🙂

    1. Kiitos Kuppilan täti! Kyllä, tämä on aika peruslista minulle lähteä liikkeelle mitä vain lahjaa hankkiessa. Lopultahan mieleisen lahjan hankkiminen saajalleen ei ole rakettitiedettä: vaaditaan vaan hiukan ajatusta, aikaa ja mielikuvitusta 🙂 .

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *