Olipa hyvä, että tavattiin

Miltä minä näytän sinusta?

Yrittäjyyden yksi osa-alue on hahmottaa, miltä sitä itse yrityksineen näyttää ulkopuolisen silmin. On olemassa tavoiteimago: eli se, millainen haluaisin olla sekä yritysimago: se, miltä oikeasti näytän. Tavoiteimagon asettaminen on tärkeää; jo ennen kuin ensimmäinen työ yrittäjänä on tehty kannattaa olla suunniteltuna miltä minä haluan näyttää, kuulostaa, tuntua ja vaikuttaa. Millainen on logoni ja mitä se kertoo minusta? Millainen on muu visuaalinen ilmeeni ja miten teen siitä yhtenäisen? Miten ja mistä minut tunnetaan ja tunnistetaan? Mitkä ovat arvoni ja miten ne näkyvät? Millainen haluan laatutasoni olevan? Ellei tällaisia asioita ole mietittynä, näkyy se monesti myös ulkopuoliselle: asiakkaan on hankala hahmottaa kuka minä olen, mitä minä teen ja miltä minä näytän tai mitkä ovat arvoni.

kysylisaa-blogikuva

Ensimmäinen ostoskerta tapahtuu aina asenteiden, tuntemusten ja uskomusten perusteella, toinen vasta tyytyväisyyden perusteella. Jotta ensimmäinen kauppa saadaan aikaiseksi, on osattava rakentaa yritykselle/tuotteelle mahdollisimman vetovoimakykyinen hehkeysimago. Imago tarkoittaa samaa kuin ihmisen käsitys jostakin asiasta. Miten sitten rakennetaan hehkeä imago? Yrityksen on tehtävä strateginen päätös, siitä kuinka monta imagoa yrityksessä tullaan rakentamaan ja mikä on niiden kytkös toisiinsa…Yrityksen on tehtävä myös operatiivinen päätös, jolla se määrittää, millaisen tavoiteimagon se haluaa luoda merkeilleen…. Tavoiteimago on saatava sidottua kaikkeen toimintaan, niin yrityskulttuurista viestintään kuin yrityksen johdosta hinnoitteluun. Mitä lupaavamman viestin saa luotua, sitä suuremmat odotukset ja vetovoiman imago saa aikaan. ( Lähde, 20.11.2016)

Yrityksen visuaalisen linjan sekä toimintatapojen tulee siis olla yhtenäiset ja mahdollisimman selkeät. Näin sekä tekijä, että asiakas ovat samaa mieltä siitä millaista palvelua tarjotaan, miten ja kenelle. Kaikki tämä sisältyy liikeideaan sekä liiketoimintasuunnitelmaan, asioihin liittyvät segmentointi, kysynnän ja kilpailun tiedostaminen ynnä muut monet tärkeät seikat. Nyt emme kuitenkaan lähde seikkailemaan tähän termiviidakkoon 🙂 .

Kuinka teen tavoiteimagostani imagon?

Etenkin näin yksin työskentelevänä törmään jatkuvasti haasteisiin siitä, etten olekaan enää varma haluanko näyttää juuri tältä tai näytänkö siltä miltä haluan. Yleisin ongelma ovat visuaaliset asiat, sillä niiden kanssa olen kuin lapsi karkkikaupassa: olen tietoinen  siitä, kuinka paljon vaihtoehtoja on. Logon tekeminen itselleen on aikamoista: ei oikein osaa päättää, mainosten kasaaminen on haaste: voisin tehdä näinkin, kuvien ottaminen itsestään on lähes mahdotonta: valaisu voisi olla myös tämä, kuvakulma myös tämä, voisin olla sittenkin ulkona, voisi olla sittenkin studiolla. Toki olen luonut itselleni raamit, missä parhaani mukaan aina pysyn ja pyrin pysymään, mutta välillä iskee kiusaus lähteä “rönsyilemään”.

Minä kokoan jatkuvasti itselleni ajatuksia siitä, millainen haluaisin vielä joskus olla tai miten voisin parantaa sitä, mitä nyt olen. Tallennan jokaisen kotisivun, mainoksen, Facebook-päivityksen ja mainoskampanjan mieleeni, jotka mielestäni ovat hyviä ja joista voisin itsekin oppia jotain. Leikkaan ja liimaan itselleni muistilappuja niin fyysisinä kuin sähköisinäkin versioina, että voin aina oikealla hetkellä palata asioiden pariin ja miettiä, että voisinko poimia tästä myös jonkun ajatuksen itselleni. En siis kopioi toisten töitä, vaan inspiroidun siitä, että joku on osannut pukea sanoiksi/kuviksi/väreiksi jotain, mitä itsekin tunnen tai näen.

mainos-jenoradesign

Näytänkö itseltäni?

Tänä syksynä olen viimein saanut voimia tehdä pari suurta päätöstä omaan lookiini liittyen: olen hankkinut ulkopuolisen tekijän sekä uusille kotisivuilleni (huh ja JEE, tästä lisää myöhemmin!) että toisen tekijän ottamaan minusta valokuvat. Pakko sanoa, että oikeiden tekijöiden löytäminen oli todella haasteellista, sillä näiden tekijöiden tulisi hahmottaa mahdollisimman hyvin se millainen minä olen, millainen haluan olla yrityksenä ja miten minut voi esitellä parhaiten oikealla tavalla. Nämä uudet jutut ovat myös tuoneet tullessaan sen, että olen joutunut uudestaan päivittämään itseäni ja Jenora Designiä. Kuka olen, olenko muuttunut esimerkiksi viimeisen vuoden aikana ja jos olen niin mihin suuntaan? Miltä näytän, näytänkö siltä miltä haluan? Olenko esitellyt osaamistani tai kiinnostukseni kohteita oikein vai haluaisinko tehdä sen suhteen jotain uutta? Olenko edelleen yrittäjä-äiti vai haluanko olla pelkkä yrittäjä, joka vain sattumoisin on äiti? Olenko edelleen se, joka tekee kaikkea kaikille vai haluanko oikeasti tehdä vain tietylle asiakaskunnalle tietynlaista kuvaa?

Piillotetun aarteen Johanna Janhonen pohti taannoin Instagramin puolella puoliääneen mahdollista omaa brändiväriään. Ulkopuolisena väri oli helppo, lähes itsestäänselvyys poimia ja mainita, näin tein. Kommentoin vielä perään, että toiset asiat on todella vaikeaa nähdä “kuplan sisästä”. Tämän ajatusketjun myötä aionkin esittää tänään kysymyksen: miltä minä sinusta näytän? Tuleeko sinulla Jenora Designistä heti suoraan jotan ajatuksia; millainen yritykseni on ja mitä se tekee, kenelle? Miltä yritys näyttää, mistä tunnistat mainokseni tai kuvani muiden joukossa? Mitä ehdottomasti uusilta kotisivuiltani tulisi löytyä, miltä tulevien edustuskuvieni näyttää?

Olisi hauska kuulla kommentteja ja ajatuksia, voi kommentoida tähän blogin kommenttikenttään tai vaikka Facebookin puolelle tai halutessasi laittaa minulle vaikka suoraan sähköpostia jenoradesign@gmail.com 🙂 .

Mukavaa viikonlopun viimeistä päivää kaikille!

 

-Jenni

Meitä voit seurata myös Facebookissa / Instagramissa / Pinterestissä

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *