Olipa hyvä, että tavattiin

Mikä on koevedos ja mikä on miljöö? Valokuvaajan termit haltuun!

Vaikka paljon pyrin käyttämään ihan tavallista puhekieltä kertoessani valokuvauksista ja kuvauspalveluistani, ovat tietyt sanat sellaisia joille on haasteellinen löytää sopivaa vastinetta muutoin kuin ”ammattikielellä”. Minulle on kuitenkin tärkeää, että jokainen asiakkaani tietää minulta kuvausta varatessaan ja palveluita ostaessaan mitä saa, joten monesti sitten kinkkisiä termejä avataan vielä puhuessa tai kuvauspalaverissa yhdessä. Halusinkin nyt nostaa esiin muutamia termejä sekä kysymyksiä, joihin toisinaan törmään kuvauskyselyiden yhteydessä. Kommentoithan tekstiin, jos sieltä jäi mielestäsi puuttumaan jotain 🙂 !

Koevedokset

Koevedokset ovat esikatselukuvat, jotka pääset näkemään kuvauksesi otoksista kuvauksen jälkeen. Minä valitsen koevedosgalleriaasi keskimäärin18-40kpl parasta ja erilaista kuvaa sinun jatkovalittavaksesi ja karsittavaksesi. Mukana kuvissa on erilaisia ilmeitä, asentoja ja poseerauksia mahdollisimman laajasti. Vedokset pääset näkemään aitoina valokuvina ja vertailemaan, kääntelemään ja suunnittelemaan kuvista kokonaisuuksia omiin toiveisiisi sopien.

Koevedoksesta valmiiksi kuvaksi. Vedospalavereissa käytetään aina luovia ratkaisuita saadaksemme mahdollisimman hyvän hahmotelman siitä, millaista lopputulosta olemme hakemassa. Kuvatuotteiden pakkaus lähtöön on yksi rakkaimpia työvaiheita, kun näen millaisena kuvat teille lähtevät!

Koevedospalaveri

on tilaisuus, jossa katsomme edellämainitut koevedokset yhdessä läpi. Kuvat ovat nähtävillä kuvaamollani yhdessä sopimanamme aikana valokuvina. Kuvia pääset rauhassa katsomaan, selaamaan, vertailemaan kädestä pitäen ja miettimään, mitä tuotteita kuvista toivoisit valmistettavan. Toiset toivovat kuvat ehdottomasti valokuvina ja muina kosketeltavina tuotteina, toiset pitävät sähköisistä kuvista niiden monipuolisuuden takia.

Mikä on kuvanumero?

Kuvanumero on koevedostesi yhteydessä näkyvä juokseva numerosarja, jolla erotamme kuvat toisistaan ja joiden perusteella myös lopulliset valokuvat sinulle tehdään. Näillä kuvanumeroilla erotamme sekä nyt että jatkossa mahdollisten lisätilausten äärelläkin kuvat toisistaan ja pystymme keskustelemaan puhelimitsekin varmasti oikeasta kuvasta kuvanumerot tarkastamalla. Jos olet hukannut esim. tilaamiesi kuvien kuvanumerot, ei hätää sillä alkuperäiset kuvanumerot säilyvät kyllä minulla aina tallessa!

Kuvausmaksu

Kuvausmaksu on kuvauksen hinta, jonka maksat kuvauksiin saapuessasi käteisellä tai kortilla tai sovitusti laskulla. Kuvauksen hinta on aina sama riippuen kuvattavien henkilöiden määrästä: yhden, kahden ja yli kahden hengen kuvaukset ovat aina saman hintaisia, kuvasimmepa yksivuotiasta tai ylioppilasta. Hää- ja tapahtumakuvauksissa hinnat poikkeavat tavallisista kuvauksista erilaisen hintaperusteen myötä; tapahtuma- ja juhlakuvaukset hinnoitellaan tuntiperusteisesti käytetyn työajan mukaan. Hääpotreteissa puolestaan kuvaukset sisältävät kuvauspalaverin, jolloin myös kuvausmaksu on hiukan tavallista kahden hengen kuvausta korkeampi.

Kuvausmiljöö tai -lokaatio

tarkoittaa kuvauspaikkaa. Valokuvaus voidaan aina toteuttaa ilman lisämaksua studion sijaan missä tahansa toivomassasi kuvauspaikassa. Kaikki matkat 35km säteellä lähtöpisteeltäni Lievestuoreelta kuuluvat jokaisen kuvauksen hintaan!

Mikä on kuvatuote? Mikä on sähköinen kuva?

Pystyt tilaamaan koevedoksista valitsemasi kuvat minulta itsellesi joko sähköisinä valokuvina tai kuvatuotteina. Sähköiset kuvat on jaoteltu kahteen eri muotoon: iso tiedosto mahdollistaa sinun tekemään tai teettämään haluamassasi kuvanvalmiastamossa näistä kuvatiedostoista jopa 20x30cm kokoisia valokuvia. Täysikokoinen kuvatiedosto puolestaan sisältää valitsemasi kuvat täysikokoisina täydellä kuvalaadulla.

Kuvatuotteet voivat olla esimerkiksi valokuvia, kiitoskortteja tai erilaisia tauluja. Kaikki ovat erilaisia fyysisiä kuvatuotteita, joita voit toivomistasi kuvista itsellesi tilata minun kauttani. Huomaathan, että kuvaajana otan vastuun vain minun kauttani tilattujen kuvatuotteiden laadusta. Tarkastan siis jokaisen kuvatuotteen ennen toimitusta sinulle ja tähtään laadunvalvonnassani aina priimaan, jotta sinä saat parhaan mahdollisen tuotteen muistoksi kuvauksesta.

Valmiita kuvatuotteita on yhtä paljon kuin makujakin; on kiiltävää,modernia, perinteistä. Tuotteita ja kuvia voidaan yhdistellä lähes rajattomasti!

Haluaisin lapseni kuvista sellaisen kuvataulun, mikä minusta on tehty pienenä. Teetkö sinä sellaisia?

Kaikki on mahdollista paitsi pyöröovesta hiihtäminen. Välttämättä kaikkia samoja materiaaleja ja malleja ei ole saatavilla kuin kultaisella kahdeksankymmentäluvulla, mutta paljon on tehtävissä ja muokattavissa. Mm. kotimaisen Eirikehyksen kehysmalleissa on paljon samoja yhä edelleen tuotannossa olevia kehyksiä, joita on valmistettu jo vuosikymmeniä sitten. Tuo siis ihmeessä mukanasi malli taulusta tai kortista/kehyksestä joka sinulla on ja jollaisen haluaisit omista kuvistasi tehtävän, pääsemme varmasti ratkaisuun asiassa. Olen valinnut omaan tarjontaani tuotteita ja materiaaleja, jotka olen kokenut toimiviksi, laadukkaiksi ja näyttäviksi oman kuvaustyylini huomioiden. Ei kuitenkaan ole mikään mahdottomuus kustomoida toivomastasi kuvasta jotain erilaista, joten kaikkea kannattaa kysyä ja tiedustella!

Nämä kuvat mummin murusta kehystettiin vanhoihin lasten kuviin sopien. Pienemmissä kuvissa oleva Eirin ruusukulma-kehys kultaisella värillä on jo yli 60-vuotias kehysmalli!

Olen nähnyt kun jaat ottamiasi kuvia netissä. Jaatko meidänkin kuviamme sitten kaikille?

En. Lähtökohtaisesti yhtäkään valokuvaa en julkaise netissä enkä esittele kuvaamollani ilman sinun lupaasi. Pyydän siis jokaisen kuvauksen yhteydessä erillistä lupaa sinulta sinun kuviesi esittelyyn joko sähköisesti ja/tai valokuvina, mutta on sinun päätettävissäsi jaetaanko kuvia yleisölle vai ei. Kuvien julkaisukielto ei tuo sinulle lisähintaa valitsemaasi kuvauspakettiin, sillä etenkin lapsia paljon kuvatessani tiedän ja arvostan sitä, että jokaisella perheellä on oma näkemyksestä mm. kuvien sähköiseen julkaisuun. Lisähuomiona vielä mainittakoon, että erityisen intiimien tilaisuuksien kuten hautajaisten kuvauksista ihmisten tunnistettavia valokuvia en jaa ilman erikseen kysymääni kuvakohtaista lupaa. Satunnaiset markkinoinnissani näkyvät hautajaiskuvat, joissa ihmiset ovat tunnistettavissa, ovat erikseen asianosaisilta varmistettuja valokuvia.

Kuvat, joille saan julkaisuoikeuden, jaan netissä ainoastaan logoleimattuina ja nettikokoisina tekijänoikeudet sisältäen. Tämä minimoi mahdollisimman hyvin kaiken kuvien kopioinnin ja väärinkäytön, tämän takia jaan myös sinulle nettikäyttöön pääasiassa vain kuvakehyksellisiä ja logoleimattuja kuvia.

Logo ja kehys kuvassa tuo aina turvaa kuvan nettijulkaisuun!

Tässäpä avattuna muutamia sellaisia omaan mieleeni tulleita kysytyimpiä termejä ja kysymyksiä. Puuttuiko listasta jotain sinun mielestäsi? Tai avasiko se puolestaan jotain, jota olitkin jo pitkään miettinyt muttet ollut tullut kysyneeksi 🙂 ?

 

-Jenni

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *