Olipa hyvä, että tavattiin

Mihin henkilökortilla voi matkustaa?

Valokuvaamon tietopankki; mihin pelkällä henkilökortilla voi matkustaa?

Matkustaminen on monelle mukavaa puuhaa, mutta liian usein sitä huomaa edellisestä matkasta olevan kauan kun uutta pääsee kaavailemaan. Tavallinen arki vie monesti niin mehut kuin rahatkin, niin että spontaaniin matkusteluun  ulkomailla ei enää jää resursseja. Mutta mitäpä, kun matkakuume iskee yllättäen ja mahdollisuus äkkilähtöön on ja se tärkein eli passi uupuu? Tämähän ei välttämättä tarkoita, etteikö matkalle voisi lähteä, nimittäin myös henkilökortilla pääset reissaamaan kymmenissä maissa!

Työssäni valokuvaamolla törmään usein tilanteeseen, jossa asiakkaat pohtivat ääneen hankkiako passi vai henkilökortti. Henkilökortin hakua monesti puoltaa pienempi ja käytännöllisempi koko kuljettaa mukana, passin puolesta taas puhuu useimmiten ajatus siitä, että sillä pystyy myös matkustamaan. Se, mitä moni ei tiedä tai ainakaan useimmiten muista, on että myös henkilökortti mahdollistaa matkustamisen jopa 28 maahan. Et siis välttämättä tarvitse passia matkustusasiakirjaksi, jos hallussasi on voimassaoleva henkilökortti. Lista on ainakin omasta mielestäni sen verran kattava, että henkilökortin hankintaa passin sijaan tai rinnalle kannattaa todellakin miettiä vaihtoehtona.

Henkilökortin avulla voit matkustaa seuraaviin maihin:

Alankomaat, Belgia, Bulgaria, Espanja, Irlanti, Iso-Britannia, Iltalia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Kypros, Latvia, Liettua, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Saksa, San Marino, Slovakia, Slovenia, Sveitsi, Tsekki, Unkari, Viro.

Näiden listaan kun lisätään vielä Pohjoismaat Ruotsi, Norja, Tanska ja Islanti, joihin matkustusasiakirjaa ei tarvita, on matkakohteiden repertuaari jo aika laaja! (lähde:Poliisi)

Muutamia asioita on hyvä henkilökortilla matkustaessa muistaa:

* Kun käytät henkilökorttia on siihen merkityn nimen ja henkilötunnuksen oltava ajan tasalla. Esimerkiksi avioliiton myötä mahdollisesti vaihtuneen nimen johdosta tulee aina hankkia uusi kortti ihan kuten passi tai ajokorttikin.

* Henkilökortti on passin tavoin voimassa 5 vuotta myöntämisajankohdasta alkaen, joten myös voimassaolo henkilökortilla on oltava käynnissä kun sitä matkustusasiakirjana käytetään.

* Jokaisella matkustajalla tulee olla oma henkilökortti voimassa, myös lapsilla!

Toivottavasti tämän muistutuksen myötä matkailun koukerot hiukan helpottuivat! Oletko sinä matkustanut aina passilla, vai oletko käyttänyt myös henkilökorttia pääasiallisena matkustusasiakirjana?

 

-Jenni

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.