Olipa hyvä, että tavattiin

Messutapahtumat näytteilleasettajan näkökulmasta osa 4

Eilen aloitin kertomaan Häämessuviikon kulkua, tänään pääsenkin avaamaan itse THE päivän kulkua! Teksti on pitkä, mutta varmasti ihan mielenkiintoinen jos aihe hiukankaan kiinnostaa 🙂 .

 

Lauantai 21.1 – Messupäivä

Aamu

Oltiin sovittu, että olen Jenniä hakemassa aamulla 7.15. Lapsiperheen elämä on kuitenkin yllättävää ja aamu ei tietenkään sujunut ihan kuten olin suunnitellut; aikataulusta onneksi en myöhästynyt kuin noin kymmenisen minuuttia. Jenniltä pakattiin auton kyytiin pöytä, matto, kukkamaljakot ja muut suunnitellut somisteet. Matka autolla lauantaiaamuna onneksi sujui joustavasti ja Paviljongilla olimme aikalailla kahdeksan aikaan eli heti niillämain kun rakennusaika alkoi. Tällöin messujen alkuun oli pari tuntia. Ei siis muuta kuin kamat kantoon autosta, auto hallista parkkitaloon ja rakentelemaan. Jennistä oli suuri apukäsi rakentamisessa: ilman omatoimisia lisäkäsiä olisin varmasti ollut lirissä tai ainakin paniikissa rakentamisen suhteen. Yhdeksän jälkeen olimme kuitenkin saaneet osaston jo niin hienosti kasaan, että ehdimme vielä juoda kahvit ja haukata “aamupalaa” ennen messujen aukeamista 🙂 .

Suomen Häämessut / Annika Liinanki Photography

Messupäivä itsessään oli oikein mukava. Aamupäivä meni kuin hujauksessa ja klo 11 aikaan oli jo ilmassa pientä jännitystä, sillä oma lava-aikani oli 11.30. Tämä oli ensimmäinen kertani isolle yleisölle puhumisessa ja oikeastaan en ehkä niinkään jännittänyt puhumista, vaan sitä kaikkea ympärillä: miten tiedän että koska oma 15 minuuttiani on mennyt? Jos minulla on kädessäni kaukosäädin dioille ja mikrofoni ja sitten pitäisi vielä ne lunttilaputkin olla jossain? Mihin kaikki mahtuu? “Tekniikan pojat” ystävällisesti tarjosivat minulle headsetiä, joka helpotti kovasti siinä, että sain kaiken mahtumaan käsiini. Käytössä opastettiin ja diojen vaihtoon käytettävän kapulan sielunelämään sain myös pienen opastuksen ennen the hetkeä. Tapahtuman juontaja Sanni Kaikkonen oli vallan ihastuttava, tsemppasi minua kivasti ja selitti vielä kädestä pitäen miten aikataulut menevät, mitä milloinkin tapahtuu ja kertoi että hän tulee antamaan merkin kun muutama minuutti puheaikaa on jäljellä.

Showtime!

Ennen omaa “esiintymistäni” lavan edus oli ollut kovin tyhjä ja pelkäsin jo ennalta, että joudunko erikseen pyytelemään ihmisiä lähemmäs ja penkkirivien vieressä olevien tv-ruutujen äärelle, sillä iso osa omaa tarinaani vaati koostamieni diojen näkemisen. Kun viimein aikani tuli ja astuin lavalle niin ilokseni sainkin nähdä kun lavan sivuilla olevat penkkirivit olivatkin täynnä ihmisiä ja katsojia päivysti myös seisoen isot määrät ympärilläni. Kaikkia oli siis alkanut yhdenaikaisesti väsyttää tai joukossa oikeasti oli näin paljon ihmisiä, jotka olivat kiinnostuneita Graafisesta suunnittelusta 🙂 .

En ollut päässyt harjoittelemaan ennalta puhettani ja puhumistani tai ylipäätään laitteita ja varmasti ainakin ensimmäiset minuutit esitelmästäni kuulostin hiukan hitaalta: yritin opetella kuuntelemaan itseäni kaiuttimista. Oli outoa puhua, kun oma puhe tulee perässä takaa kaiuttimista. Siksi puheeni oli aika hidasta ja ehkä vähän erikoisen kuuloista 😀 . Mutta jonkun ajan kuluttua homma alkoi sujua ja aika menikin ihan hujahtaen: jossain vaiheessa näin Sannin lavan etureunassa (merkkinä siitä, että puheaikaa olisi jäljellä muutama minuutti) ja meinasi oikein iskeä paniikki, että ehdinkö kertoa kaiken. Hyvin kuitenkin sain puheen pakettiin ja muistin vielä opastaa ihmisiä kyselemään lisäkysymyksiä omalle osastollemmekin!

Suomen Häämessut / Annika Liinanki Photography

Messupäivä sujui vilkkaasti, hyvin näkyi että kävijöitä oli paljon. Osastoni sijaitsi lähellä lavaa ja lähellä pääovia; oli helppo seurata ihmisten kulkua. Kahden aikoihin alkoi jo hiukan hiljentyä ja viimeinen tunti kolmen ja neljän välillä oli jo aikalailla hiljaista. Tämä viimeinen tuntikin kuitenkin käytettiin hyödyksi ja myös itse otin tällöin aikaa kierrellen muidenkin näytteilleasettajien osastoja ja jutustellen muiden yrittäjien kanssa.

Kohti kotia

Klo 16 messut päättyivät ja alkoi osastojen purku. Olimme aamukahvilla vasta tajunneet, että sama tavaramäärä jonka olin tuonut kahdella autolastilla messuille pitäisi saada tänään yhdellä autokyydillä pois. No, me otimme haasteen vastaan ja aloimme pelata tetristä. Lopulta saimme kuin saimmekin kaiken tavaran kyytiin ja kotimatkalle pääsimme ripeästi: 16.34 seisoimme jo Lutakon liikennevaloissa kohti kotia. Messujen purkuvaiheessa tapahtumanjäjestäjä kertoi saaneensa valtavasti hyvää palautetta puheestani kertoi ja jonkun naisporukan sanoneen, että olivat tulleet messuille ihan vain minua kuuntelemaan. Ihanaa! Niin kiva tietää, ettei ahertamiseni ollut mennyt hukkaan 🙂 .

Mitä jäi käteen?

Kaikkiaan messukokemus oli minulle positiivinen. Kuten jo aiemmissa kirjoituksissani mainitsinkin niin yhdelle pienelle yritykselle messut ovat aina isohko kuluerä ja sen myötä myös “riski”; pitäisi olla jokin varmuus siitä, että sijoittamansa rahan ehkä joskus jotenkin saisi myös takaisin. Mutta sanoisin, että ainakin tämänhetkisenä kokemuksena tämä riski oli minulle ottamisen arvoinen: sain valtavasti palautetta osastosta, tekemisestäni ja työstäni. Tapasin uusia ihmisiä; niin asiakkaita kuin muita hienoa näytteilleasettajiakin, pääsin siis sekä kertomaan omasta tekemisestäni että jakamaan kokemuksia kollegoiden ja muiden yrittäjien kanssa. Kaikki tämä toi sellaista arvokasta tietoa ja kokemusta, jota en olisi muuten saanut.

  • Kävijöitä messuilla oli yhden päivän aikana 1570, pelkästään ennakkolippuja myytiin lähes kolmasosa enemmän kuin viime vuonna!
  • Messuilla oli mukana useita keskisuomalaisia bloggaajia ja ellet päässyt messuilla itse vierailemaan niin kurkkaa ihmeessä muiden mietteitä tapahtumasta! Myös täältä Stoorista väkeä oli mukana, aika hienoin kuvin höystetty juttu löytyy esimerkiksi Minna Rajalan blogissa täällä.

Valtavan suuri kiitos vielä Eiri Kehyksille, että olitte mukanani osastolla ja Suomen Häämessuille, että pyysitte minut mukaan! Isoin kiitos kuuluu Jennille, joka oli messuilla mukanani auttamassa sekä osaston kasaamisessa että edustamisessa. Yhteistyössä on voimaa, kiitos !

Tämän messurytistyksen jälkeen onkin hyvä aloittaa kauan odotettu kesäloma. Aloitan vapaat tänään klo 16.30 ja palaan töihin taas viikolla kuusi. Ihanaa viikonloppua ja tulevaa viikkoa juuri sinulle 🙂 .

 

-Jenni

2 Responses

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *