Olipa hyvä, että tavattiin

Messutapahtumat näytteilleasettajan näkökulmasta osa 1

Messutunnelmia vuodelta 2014

Olen jo pitkään halunnut tulla kertomaan teille kivasta tulevasta tapahtumasta, jonka varmasti moni on jo sosiaalisesta mediasta bongannutkin. Nimittäin Suomen häämessut tulevat taas, tänävuonna ensimmäiset messut järjestetään täällä Jyväskylässä 21.1 ja toinen messutapahtuma on sitten 4.2 Oulussa. Näitä messuja olen tiiviisti seurannut itse jo vuosia työnikin puolesta ja tänävuonna olen mukana näytteilleasettajanakin. Sain joulukuussa tapahtuman järjestäjältä puhelun, jossa minua pyydettiin messuille mukaan, sain myös mainion mahdollisuuden päästä osaksi messuohjelmaa ja puhumaan lavalle yhdestä yritykseni osaamisalueesta eli graafisesta suunnittelusta ja ennen kaikkea siitä, kuinka tämä yhdistetään hääsuunnittelun yhdeksi osaksi. Eihän tällaisesta mahdollisuudesta siis voinut kertakaikkiaan kieltäytyä 🙂 !

Koska messuja paljon kiertävät yritykset saavat näyttämään messuilla olon kaikkiaan kovasti helpolta, halusin tällä blogitekstisarjallani hiukan avata teille sitä, miltä messut tuntuvat ja näyttävät oikeasti näytteilleasettajana. Messupäivän valmistelu kun alkaa jo kuukausia ja viikkoja ennen kyseistä päivää ja jälkipuinti jatkuu vielä jälkeenkin. Päivät ovat pitkiä, mutta selvästikin erittäin antoisia, eiväthän messuja kiertävät yritykset niitä muuten jaksaisi kiertää vuodesta toiseen  🙂 . Tulenkin kasaamaan teille useamman eri kirjoituksen ja niissä avaamaan messuja kokonaisuudessaan aina täältä messujen odotuksesta sinne kokemuksiin messujen jälkeen saakka!

Oma visuaalisen markkinoinnin koulutukseni on onnekseni tuonut minulle mahdollisuuden päästä tutustumaan messuihin näytteilleasettajan näkökulmasta jo ennenkin; olen rakentanut messuosastoja, ollut niiden suunnittelussa ja toteutuksessa sekä markkinoinnissakin mukana, mutta omaa osastoa en ole koskaan vielä itselleni tehnyt. Koska messuille lähteminen omalla yritykselläni on iso juttu ajallisesti niin toki myös rahallisesti (sillä eivät messuosastot ihan ilmaisia ole vaan haukkaavat aikamoisen palasen markkinointibudjettia. Nämä kyseiset messut eivät toki olleet kalleimmasta päästä, mutta silti pienelle yritykselle jokainen kulu on tarkasti laskettava ja punnittava 🙂 ) ja siksikin halusin hiukan kerätä messukokemusta myös muilta yrittäjiltä. Ensimmäisenä tottakai mieleeni tuli ihania heijastinliivejä valmistava Vinkee ja ehkäpä maailman positiivisin yrittäjä Kreetta Ahonen. Päätinkin kysyä suoraan Kreetalta muutamia asioita messuihin liittyen; vaikka alamme ovat erit, epäilin että Kreetta messukonkarina osaisi myös vahvistaa omaa positiivista tunnettani siitä, miksi messuille kannattaa lähteä myös pienyrittäjänä.


Vinkeeseen on meilläkin tutustuttu ensimmäistä kertaa messuilla 🙂

Koska Vinkee oli mukana ensimmäisillä messuillaan?

Vinkeehän on ihan kohta neljä vuotias, tammikuun 28.1.2013, kun kerran yritys on perustettu. Ensimmäiset messut olivat syksyllä 2013, kun hauskat heijastinliivit lanseerattiin markkinoille. Itse aloitin Suomen suurimmista käsityöalan messuista, Tampereen Kädentaidot -messuista ja jännitys ennen ensimmäisiä messuja oli huima. Olin ensimmäistä kertaa yrittäjänä, omien tuotteideni kanssa, asian, johon uskoin kovasti, asiakkaiden edessä. Ja se oli itseasiassa käännekohta koko yrittäjyydelleni ja koko Vinkeen tarinalle. Silloin sain huomata, että en ole yksin ja minulla on asiakkaat takanani ja mukanani tällä seikkailulla.

Monetko messut Vinkee käy vuodessa?

Vinkeellä on messuja syksyisin, koska myymme heijastinliivejä ja muita “pimeän ajan” -tuotteita. Messukausi alkaa syyskuun alussa ja loppuu joulumarkkinoihin ennen joulua. Messuja ja markkinoita ja muita myyntitapahtumia kertyy syksylle kymmenkunta. Jotkut ovat vain yhden päivän ja pisimmät jopa viikon.

Mikä on mielestäsi parasta messuilla käymisessä, mikä haasteellisinta?

Messuilla pääsee suoraan kontaktiin asiakkaiden ja ihmisten kanssa. Messuilla kuulee suoraan ihmisten ajatukset ja jutut ja mikä tärkeintä, saa sen suoran palautteen siitä, mitä on itse tekemässä yrityksensä kanssa. Minunkin työ, yksinyrittäjän, on aika pitkältä toimistossa istumista, tietokoneella ja puhelimella ja sähköpostilla asioiden hoitamista, pöydän ääressä piirustamista ja varastolla tilausten pakkausta, joten asiakkaiden aito kohtaaminen on se voimavara, jota tarvitsen. Ihminen tarvitsee ihmistä.

Haastavinta messuissa on varmastikin niiden työläys ja kokonaisvaltaisuus. Jos lähdet kolmeksi päiväksi messuilemaan toiselle paikkakunnalle, alkaa valmistautuminen messuille jo aiemmin. Pitää varata majoitukset ja messupaikat ja varata kaikki messuilla tarvittavat rekvisiitat ja tavarat ja miettiä tarkkaan, että kaikki tarvittava on mukana. Ennen messuja pitää tilata mainosmateriaalit ja jaettavat esitteet jne. Ja sitten kun messuile lähdetään, menee aikaa paljon osaston rakentamiseen ja laittamiseen ennen kuin koko messut edes alkavat. Messupäivät ovat usein myös pitkiä ja kun messupäivän jälkeen ei pääse kotiin, vaan ollaan toisella paikkakunnalla, tulee reissusta raskas. Messujen lopuksi vielä puretaan osasto ja ajetaan kotiin. Kotona vielä auton purkaminen ja siinä vaiheessa onkin yrittäjä jo vähän väsynyt, mutta aina onnellinen. Messut ovat kaikenkaikkiaan hyvin raskaita, mutta niin antoisia.


Valtavan suuri kiitos Kreetalle, että avasit ajatuksiasi ja autoit tätä keltanokkaa pääsemään “messutunnelmaan” <3 .

Seuraava blogijuttuni tästä aiheesta tulee avaamaan hiukan sitä, mitä näiden koittavien Häämessujen eteen olen jo nyt tehnyt ja mitä on vielä tekemättä. Välillä tuntuu, että paljon on tehty ja tosi vähän tekemättä, välillä taas on olo että mitään ei ole tehty ja kaikki on tekemättä 😀 . Uskon, että messuosaston varsinainen suunnittelu ja kasaaminen olisi aina helpompaa, jos messut olisivat enemmän rutiinia ja niihin valmiita asioita olisi jo kasassa. Itselläni kuitenkin kerran ollessa ensimmäinen joutuu luomaan kaiken alusta ja siksi aikaa menee hiukan enemmän. Mutta onneksi rakastan tätä suunnittelua ja visiointia, joten ongelmaa ideoiden puuttumisesta ei ole! Ainoastaan aika tulee joissain visioissa ongelmaksi 😉  .

Mutta hei, vielä muistutan jos haluaisit voittaa itsellesi tai seurueellesi lippuja näille messuille niin klikkaa Jenora Designin Facebookiin TÄSTÄ! Lippuja tarjollaan kaikkiaan 5kpl ja ne jaan 18.1 osallistuneiden kesken 🙂 .

Palataan asiaan taas, mukavaa torstain jatkoa!

-Jenni

5 Responses

 1. Ihanat tossa nuo ekan kuvan vohveliruusut!
  Minä olin viimevuonna häämessuilla ja voi kyllä se markkinapaikka siinä vaan on melko hintava! Mutta onneksi samalle pläntille mahtuu muutamakin yrittäjä markkinoimaan! Tsemppia häämessuille ja ole rauhallinen stagella! Saatan tulla tänä vuonna vain vieraaksi! =)

  1. Kyllä messupaikat kieltämättä hinnaltaan jonkun verran kirpaisevat etenkin tällaiselle, joka ei fyysisesti tuotteita suoraan pöydästä myy eli mahdollinen rahan tulo näkyy vasta pitkässä juoksussa ja varattuina töinä. Mutta mielestäni nämä Jyväskylän messut olivat kohtuuhintaiset osallistua ja valitsinkin itselleni suosiolla sellaisen osaston, jossa ei ole myöskään “liikaa tilaa” minulle, kun yksinäni kuitenkin edustan :).

   Kiitos paljon Sanni tsempeistä, henkistä tukea todellakin tarvitaan 🙂 . Tule ihmeessä vieraaksi messuille, lähettelet lempeitä katseita sitten stagelle puheenvuoroni aikana, niin osaan rauhoittua 😀 ! Yleisö kuitenkin niin vahvasti vaikuttaa aina puhujan mielentilaan ja tunnelmaan 🙂

   1. Meidän porukka on saanu kuvatilaukset aina häihin muualta, eikä oikein sieltä paikan päältä.. viimevuonna kyllä jännitti, puhumattakaan siitä et pitäis esiintyä lavalla! Mutta saatanpas hyvinkin tulla vaan hengailemaan! =)

    1. Kyllä, tämä varmasti on kovasti tilanne- ja asiakaskohtaista, että kuinka varsinaiset työtilaukset lopulta tulevat :). Itselleni on kuitenkin tärkeintä päästä tapaamaan ihmisiä, olemaan vuorovaikutuksessa ja kanssakäynnissä heidän kanssaan sekä pystyä kertomaan ja avaamaan paremmin, että mitä minä teen ja miten. Tässä työssä kuitenkin on tärkeää, että kemiat asiakkaan ja tekijän välillä kohtaavat, joten uskon että myös messuilla on hieno tilaisuus päästä näyttämään asiakkaille, millainen minä olen 🙂 .
     Kiva juttu, tule vetämään hihasta jos messuille eksyt ^_^ !

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *