Olipa hyvä, että tavattiin

Mene metsään

”Metsästyskortin lunastaa Suomessa vuosittain noin 300 000 ihmistä. Väkilukuun suhteutettuna määrä on korkea verrattuna muihin Euroopan maihin. Suomalainen metsästys on ollut harrastuksena helposti tavallisten kansalaisten ulottuvilla.”

Lähde Suomen riistakeskuksen kotisivut

Myönnän vieraantuneeni luonnosta iän myötä. Lapsena rakastin metsää ja siellä vietin paljon aikaa. Puihin kiipeily ja majojen rakentaminen oli parasta mitä tiesin, luonnosta löysi myös aina uusia kulmia, vaikka kuinka monta kertaa oli samassa paikassa vieraillut. Vielä teininäkin rakastin luontoa ja sen tuomaa rauhaa, omaa tilaa ja aikaa. Mutta nyt ruuhkavuosien ja lapsiperhearjen keskellä liian usein huomaan metsän jäävän toiseksi kaikkien muiden arkisten askareiden keskellä. Vaikka asumme perheeni kanssa lähes keskellä metsää ja peltoa, en silti omaa pihaa kauemmas eksy kovin usein.

Omat lapseni rakastavat ulkoilua ja myös metsää. Lapset pääsevät aika usein isänsä ja isän isän kanssa puuhommiin, lapseni ovat siis ehkä jopa etuoikeutettuja kun näkevät ja kokevat konkreettisesti sen, kuinka polttopuut lähtevät metsässä seisovista ylväistä puista ja päätyvät lopulta puutelineeseen ja takkaankin. Satunnaisesti teemme myös pieniä retkiä lähimaastoon ja ne kannon nokassa syödyt voileivät tai retkinuotiolla paistetut makkarat ovat varmasti lasten parhaiten muistamat eväät koskaan. Lapset muistavat, kuinka on tehty kaarnalaivoja ja kisailtu niillä, muistavatpa myös jokaisen yhdessä kasatun majan.

Kun minulle aukeni mahdollisuus lähteä Riikan ja Iinan kanssa kuvaamaan metsään, olin innoissani. Ruska oli kauneimmillaan ja kun kuvattavat kertoivat, että sopiva kuvauspaikkakin löytyisi heiltä takataskusta, luotin automaattisesti metsänaisten vaistoon. Ja kyllä, todellakin kannatti.

Minulle metsä herättää aina suurta arvostusta. Se, että metsä tuo meille maittavaa ja terveellistä ravintoa on asia, joka jokaisen pitäisi muistaa. Metsästyksen ja lihan ohella marjat, sienet ja kala ovat varmasti tuotteita, joita lähes jokaisen perheen pöytään luonnosta päätyy. Omasta perheestämme löytyy kalastajia ja tuorettakin tuoreempaa kalaa minulla on ollut etuoikeus päästä syömään useita kertoja. Myös sienestäjiä ja marjastajia on, mutta yhtäkään metsästäjää ei. Senkin takia hattu nousee jokaiselle, joka saa liikkuvan eläimen tai linnun pysäytettyä ja toimitettua sen meidänkin leivinuuniimme menevään pataan perheeni ja monen monen muun perheen evääksi.

Kun kävelimme näiden naisten kanssa kohti kuvauspaikkaa ja huokailin ihastuksesta jokaista puuta ja polkua ja lehtien väriä, Iina totesi aika hyvän lausahduksen:  ”Meillä Suomessa on upea luonto, en ymmärrä mikseivät ihmiset vietä enempää aikaa täällä.” Niinpä, osui ja upposi. Tämän hetken tavoitteeni räntäsateesta ja koittavasta talvesta huolimatta on mennä metsään entistä useammin. Lähdetkö mukaan?

-Jenni

Pst.. Naisten kuvaustyylin meikin ja kampauksen osalta loihti aina upea ammattilainen Saija Kärki / Parturi-Kampaamo Saija , Iinan ja Riikan metsätouhuja voit seurata somessa Instagramin puolella nimellä @hullutmehanaiset  . Kampaamo Saijan ja minun yhteistyöprojektejamme pääset seuraamaan ajantasaisesti ja välillä jopa vähän kulissien takaa Facebookissa Saje-projektit ryhmässä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.