Olipa hyvä, että tavattiin

Kun minusta tuli (yrittäjä-)äiti

Jokainen äiti tietää, että äitiys on hyvin erilaista katsottuna ulkopuolisen silmin. On epätodellista kuunnella, kuinka se tutun lapsi olevinaan kasvaa niin nopeaan, eikä sitä oikein tajua mitä ihmeellistä lapsen ensimmäisessä koulupäivässä nyt muka lopulta on ja miksi jokikinen sutturapiirustus pitää säilyttää kun se kuulemma esittää ”äitiä”. Enkä edes aloita siitä, miten epähauskoja ne vanhempien kertomat lasten suusta-jutut useimmiten ovat tai miten sitä viidettäsataa kuvaa lapsesta hassussa hatussa ei vaan jaksaisi enää katsoa..

Sitten saat itse sen oman ensimmäisen lapsesi ja alat ymmärtää. Ensin ymmärrät vähän liikaakin ja kohta tiedät ja muistat jokikisen yksityiskohdan: muistat päivälleen koska vauva alkoi ottaa katsekontaktia, muistat jokaiset kuukausittaiset uudet opitut taidot. Hehkutat kaikkea kaikille ja taas siellä lähipiirissäsi on joku, joka miettii että voi hyvä tavaton tuotakin. (Yleensä toisen lapsen kohdalla et sitten enää muista mitään, kuukausia saati sitten päiviä milloin on ensiaskeleet otettu ja ensimmäiset hampaat saatu 😀 ). Äitiyden ja vanhemmuuden myötä opit kuitenkin ymmärtämään myös muita ”kollegoita”. Ymmärrät, miksi ne tietyt asiat ovat niin tärkeitä ja että oikeastikin aika jota elämme, menee lopulta ihan liian nopeasti. Tajuat oikeasti miten uskomatonta on, kun sinun valmistamasi ja rakastamasi pieni ihminen oppii uusia asioita. Kävelemään! Oppii kävelemään, ihan itse? Tai kirjoittamaan! Osaa kirjoittaa oman nimensä, miten ihmeessä? Saati niitä sydämen sulattavia asioita, kuten ”äiti” tai ”isi” .

Äitiyden varjopuoliinhan kuuluu ikuinen itsensä kyseenalaistaminen. Olenko hyvä, olenko tarpeeksi hyvä, olenko paras? Osaanko olla, teenkö jotain väärin, olisiko pitänyt tehdä toisin? Toiset sitä tekevät enemmän, toiset vähemmän. Itse kuulunen jälkimmäiseen ryhmään lähinnä siksi, että pyrin kaikessa arvottamaan itseni sen mukaan, miten itse asian näen ja koen enkä niinkään muiden etenkään ulkopuolisten ihmisten mielestä. Minä uskon, että jokainen perhe toimii omalla tavallaan, omassa rytmissään ja useimmiten perheessä kaikki palaset ovat juuri sopivia toisilleen. Toki myös säröjä on, joissain perheissä niinkin paljon että perhe pitää ottaa osiin ja koota taas uusista palasista yhteen. Mutta minä uskon, että kun uskot ja tiedät tekeväsi parhaasi, et voisi parempi äidin tehtävässäsi olla. Muidenkin mielipiteistä huolimatta.

Yrittäjä-äidin elämään kuulunee epäilyksiä itsestään vielä lähes tuhatkertaisesti lisää. On taiteiltava työn ja yrittäjyyden välillä ja joskus (ehkä useinkin) on tunne, ettei ole hyvä missään ja tekee kaiken huonosti. Ei osaa ehkä olla kotona täysin läsnä, eikä töissäkään tehdä täyttä panostaan. Tämä monesti pätee etenkin siinä vaiheessa, jos yritys on nuori tai lapset ovat nuoria (tai sekä että).


Äidin sekä yrittäjä-äidin tulisi kuitenkin antaa itselleen mahdollisuus. Pitäisi mahdollisimman monena päivänä muistaa olevansa juuri oikea tyyppi juuri oikeassa paikassa. Vaikka kohtaloon ei uskoisikaan, kannattaa silti ajatella että jostain syystä sinunkin paikkasi on juuri siinä, missä nyt olet. Ja toisaalta, kaikkeen voi vaikuttaa. Jos tuntuu, että työt haukkaavat liikaa elämästäsi: aina on mahdollisuus hidastaa. Jos taas tuntuu, että koti vie kaiken oman elämäsi: mieti olisiko hyvä välillä ottaa hetki jollekin itselle mieleiselle kodin ulkopuoleiselle puuhalle, sillä sekään ei ole perheeltäsi pois että äiti voi hyvin.

Yksi äitijuttu loppuun: vein perjantaina lapsiani päivähoitoon ja aamutoimien ohessa vielä päiväkodin ovella oma kuopukseni kapsahti kaulaani ja istui hetkeksi syliin. Hymy huulessa sanoi hitaasti silmiin tuijottaen, että ”äiti, me titten tunnuntaina tinulle näytetään mitä yllätyktiä on tehty. Ihan tinulle on tehty tellaitia juttuja ja niitä tinulle annetaan.” Siinä taas hetki pysähtyi. Sitä kiireinen arkea paahtava yrittäjä-äitikin hetkeksi pysähtyi katsomaan niin ylpeänä ja iloisena tuijottavaa lasta. Ajattelin taas kerran, että jos jotain tässä elämässäni olen hyvin ja oikein tehnyt niin se on tämä. Nämä kaksi tyyppiä, jotka tulevat vielä muuttamaan maailmaa.

Ihanaa äitienpäivää äidit 🙂 !

-Jenni

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.