Olipa hyvä, että tavattiin

Kuinka valmistautua valokuvaukseen?

Kirjoitin viimevuoden puolella tekstiin Millainen on hyvä valokuva  ”Jos taas arvostat ammattilaisen tekemää työtä ja tilaat kuvauksesi pääasiassa valokuvaajalta: ota selvää mitä haluat ja kerro toiveesi kuvaajalle, ole vaativa mutta luota kuvaajan ammattitaitoon.” . Tänään haluaisinkin puhua nimenomaan siitä, kuinka valmistaudut kuvaukseen kun olet menossa kuvattavaksi toiselle. Kuvauksiin valmistautumisen ja kuvauksista stressaamisen välillä raja on lopulta hennon hieno: minä kannustan ensimmäiseen, mutta pyydän välttämään jälkimmäistä 😉 . Alla siis muutamia seikkoja, joihin itse valokuvaajana kannustan asiakkaitani ja mahdollisia asiakkaitani kiinnittämään huomiota!


  • Vertaile

Kun etsit kuvaajaa, muista vertailla eri kuvaajia rauhassa. Tutustu tyyleihin ja etenkin palveluihin. Tutustu kuvaajan aiempiin töihin sekä kuvaajaan itseensä (etenkin isommissa kuvauksissa kuten hääkuvauksissa on minusta tärkeää, että myös ”kemiat” natsaavat asiakkaan, sekä kuvaajan välillä 🙂  ) .

Ammattikuvaaja kertoo aina mitä mikäkin maksaa ja tarjoaa sinulle vaihtoehtoja sekä kertoo niistä: mikä hankkimasi kuvauspaketin loppusumma tulee olemaan tai missä tapauksessa siihen mahdollisesti voi tulla lisäkuluja. Hinnoittelutapoja on lähes yhtä paljon kuin kuvaajiakin, joten kannattaa perehtyä vertailuissaan esim näihin seikkoihin: kauanko kuvaus kestää, kuuluuko pakettiin jälkikäsiteltyjä kuvia ja jos kuuluu niin missä muodossa ja millaisia määriä. Missä kuvataan, mitä lisäkuvat maksavat, onko kuvaajalla matkakorvauskäytäntö. Mitä tapahtuu jos joudut perumaan kuvauksen, mittä tapahtuu jos kuvaaja joutuukin perumaan kuvauksen. Esimerkiksi minä koen tärkeäksi jo omassa hinnastossani mahdollisimman hyvin avata kuvauspakettien sisältöjä (tämän lisäksi lähetän jokaiselle asiakkaalleni pienen kuvausinfon, jossa kerrotaan kaikki tarvittava ja annetaan vastaukset niihin yleisimpiin kysymyksiin 🙂 ) .

  • Suunnittele

Kun kuvaaja on valittuna, on edessä suunnitteluvaihe. Tämä vaihe ei ole pakollinen, mutta toki suotava etenkin jos haluat kuviin tiettyä tyyliä tai tunnelmaa. Jos toivot kuvauksiin ja kuviin tiettyä tyyliä, selvitä ensinnäkin mikä se on ja etsi mahdollisesti ideakuvia ja esitä niitä kuvaajallesi. Sanon aina, että kuva auttaa enemmän kuin puhe: muuten on mahdotonta taata että molemmat ymmärtävät asiat samoin. Käytän monesti esimerkkiä siitä, että jos minä sanon nyt vaikkapa oranssi, niin sekä sinä, että minä näemme mielessämme eri värin. Siksi kuvaesimerkit ovat tärkeitä oikean tunnelman aikaansaamiseksi. Minä käytän paljon esimerkiksi Pinterestiä, jossa on helppo koota erilaisia Boardeja asiakaskohtaisesti ja näin molemmat pääsevät lisäämään ja muokkaamaan siellä olevia kuvia.

Toisaalta, jos kuvaajallasi on tietty tarkka tyyli omassa tekemisessään, asiakkaana voit myös olettaa saavasi omat kuvasi samalla tyylillä. Tällöin tutustu ennalta kuvaajasi kuviin ja tiedät jo aika hyvin, mitä tulet saamaan 🙂 .

  • Valmistaudu

Ennen kuvausta on hyvä miettiä valmiiksi, mitä päälle puetaan ja etenkin lasten kohdalla: mitä puetaan jos ensimmäinen vaatekerta menee likaiseksi. Aikuisten on hyvä kiinnittää huomiota omassa tyylissään mahdolliseen ehostukseen ja hiusten laittoon: vaikka kuvaaja korostaakin parhaita puoliasi ja kuvankäsittelyllä saa tarvittaessa ihmeitäkin aikaan, niin ”meikkaus- ja kampauspalvelut” eivät kuvaajan työhön kuulu. Meikin keksiminen ja hiusten värjäys eivät siis ole kuvaajan työtä 😉 .

Yllättävän monesti perheen vaatevalinnoista määräävät perheen naiset. Tähän perhekuvaukseen vaatteet oli kuitenkin valittu miesväen tyyliin mukaan 🙂

 

  • Älä stressaa

Ehkä suurin asia, mikä tulisi muistaa. Vaikka suunnittelet ja valmistaudut niin älä stressaa. Minä lähetän ennen kuvauksia kaikille asiakkailleni kuvausinfon ja hyvin vahvasti painotan että kuvauksen jokaisessa vaiheessa apua, neuvoa ja askarruttavia kysymyksiä saa esittää. Ennalta ei siis kannata huolehtia kuinka kuvaus menee: se menee juuri niinkuin menee. Aikuisten kohdalla sanon, että vaikka mitä luultavimmin tulet sanomaan minulle että sinusta ei hyviä kuvia saa, niin se on puppua. Myös sinusta hyviä kuvia saa, kuvauksiin matkaan vain reipasta ja rentoa heittäytymismieltä 🙂 .

Ja mitä lapsiin tulee: lapsen ”onnistuminen” kuvissa on täysin kiinni lapsesta ja hänen päivästään. Itse kuvaajana annan suuren painoarvon sille, että lasten vanhemmat osaavat olla stressaamatta, sillä tuo mahdollinen ennakkopanikointi näkyy ja tuntuu myös lapsissa. Muistathan myös, että kun kuvaajasi on ammattilainen niin hänellä on hihassaan ässä jos toinenkin lapsen rauhoittamiseksi tai innostamiseksi. Yhteisesti kaikille lasten kanssa kuvauksiin tuleville vanhemmille (niin tukijoukoille, kuin yhteiskuviinkin) sanoin: älä yritä liikaa, äläkä stressaa, älä myöskään ahdista lasta ennalta. Panosta kuvauksissa rentoon otteeseen, kannustamiseen ja kehumiseen. Lapsikin rentoutuu, kun vanhempi niin tekee. Älä ikinä missään tilanteessa moiti lapsen olemista kuvassa, sillä tällöin mahdollisesti jo ennalta tilanteesta innostumaton lapsi harmistuu lopullisesti. Hyvää ja avointa mieltä matkaan, sellaisella varustaudun aina myös minä kuvaajana 🙂 .

Etenkin pienen vauvan kanssa kuvauksiin tulevaa isompaa sisarusta on tärkeä osata neuvoa ja kehua vauvan kanssa toimimisesta. Näin kuvauksista jää myös isommalle sisarukselle mukava ja ylpeä mieli 🙂

 

  • Käytä mielikuvitusta ja luota kuvaajaasi

Tämän kohdan voi ymmärtää hyvinkin väärin, mutta koitan avata sitä parhaani mukaan . Kun mallit otetuista kuvista toimitetaan asiakkaalle, ovat ne useimmiten raakakuvia. Kuvien varsinainen lopullinen kuvankäsittely on siis vielä tekemättä ja kuvat viimeistellään yksityiskohtaisesti vasta kun teet(te) kuvavalintanne. Tässä vaiheessa kuvat kannattaa siis valita ottaen huomioon, että mahdolliset roskat kuvapinnoista vielä poistetaan, värit ja valomaailmakin viimeistellään. Teknisesti huonosta kuvastahan ei hyvää saa, mutta tarkoitan nimenomaan mielikuvituksen käyttöä kuvien valinnassa: kuvat kannattaa valita ilmeiden ja eleiden perusteella: niiden seikkojen joihin ei enää voi vaikuttaa jälkikäteen 🙂 .

  • Muista antaa palautetta

Ehkä kultaakin kalliimpi asia, mikä monesti unohtuu. Suomalainen on herkästi luonteeltaan sellainen, että antaa palautetta vain, jos jokin asia on huonosti. ”Ellei mikään ole rikki, ei sitä tarvitse korjata”. Mutta pitäisi aina muistaa, että työntekijä ei voi tietää tekevänsä työtään hyvin, ellei sitä muista kukaan sanoa. Hän ei voi myöskään kehittää palveluaan ja toimintatapojaan jos ei tiedä tekevänsä jotain väärin. Kannattaa siis aina antaa palautetta; niin rakentavaa, kannustavaa kuin sitä negatiivistakin. Jokaisen asian voi esittää niin, että kenellekään ei jää kohtuuttoman pahaa mieltä, vaan että kaikesta jäisi oppia uusiin haasteisiin!


Oliko näistä ajatuksista sinulle apua? Tai tuliko mieleesi jotain muita hyviä juttuja, jotka olet ehkä itse kokenut tärkeiksi seikoiksi valokuvaukseen valmistautumisessa 🙂 ?

-Jenni

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.