Olipa hyvä, että tavattiin

Kaikkea muuta, kunhan ei lyhyitä hiuksia

”Kyllä tytöillä saa olla pitkät hiukset.” Näin sanoi puolisoni 6-vuotiaalle tyttärellemme menneellä viikolla saunan jälkeen. Kommentti tuli vastauksena tyttäremme ääneen sanomaan ajatukseen, että hän haluaisi samanlaiset hiukset kuin isä sinulla. Lyhyet. Tyttö on perinyt isänsä luonnonkiharan hiuslaadun ja paljon harmittelee hiuksen omapäisyyttä; hiuksia on vaikea saada pysymään kurissa ja miten itse haluaa, vaikka kuinka kovasti yrittää. Siksi monesti haaveilee lyhyistä hiuksista; ne olisivat hänen mielestään helpot. Kuivailin parhaillaan omaa jo vuosia lyhyenä ollutta hiustani saunan puolella lämpimässä ja kuuntelin keskustelua kodinhoitohuoneen puolella. Kyllä tytöillä saa olla pitkät hiukset.

Minä uskon, että lähes poikkeuksetta nainen voi olla samoissa asioissa hyvä kuin mies, uskon myös että mies hallitsee halutessaan samat taidot kuin nainen. Monille luonteenpiirteille eri asiat ovat haasteellisia keskenään, mutta sukupuoli harvemmin määrää mihin pystyt tai et. Tiedämme kuitenkin, että moni lapsi kasvaa ympäristöön, jossa tytölle ovat sopivia tietyt asiat ja pojalle toiset. Moni vanhempi opettaa näin ihan ajattelemattaankin, on pinkit ja siniset, tyttöjen leikit ja poikien leikit. Pojat on poikia ja tytöt suloisia.

Kuuluisa nykyaika , on monelle ”vanhan ajan kasvatille” haasteellinen. Pitäisi olla kovin suvaitsevainen ja hyväksyä erilaiset asiat, vaikka on kasvanut ajatukseen että musta on mustaa ja valkoinen valkoista. Miehet käyvät tukkimetsässä ja naiset laittavat sillä aikaa ruokaa. Essut hulmuten tulevat miehiä syleilemään kun saapuvat raskaan päivän päätteeksi kotiin. Minä ymmärrän tämän maailman, sillä olen myös nähnyt sitä läheltä. Mutta minä ymmärrän silti myös maailman, jossa perheen mies ei osaa naulata taulua seinälle tai häntä ei kiinnosta korjata autoja. Ymmärrän maailman, jossa nainen ei osaa laittaa ruokaa tai keskittyy perheen rakentamisen sijaan itseensä ja uraansa. Ymmärrän, että sukupuoliroolit eivät asetu ”perinteisesti” jokaisessa parisuhteessa ja perheessä, perheet voivat koostua mitä erilaisimmista yhtälöistä ja ne voivat silti toimia hyvin, niinkin hyvin että jossain tavallisessa äidin, isän, 2,5 lapsen ja kultaisen noutajan perheessä se ei ehkä toimi koskaan samoin.

Yritys- ja työmaailmassa nainen on herkästi valittaja tarttuessaan ongelmiin, mies puolestaan jyrää muut kun pitää päänsä ja seuraa visiotaan. Nainen on heikko ellei kestä painetta mies on aikaansaamaton ellei osaa heti viedä tiimiä eteenpäin asioissa. Naisten paikkaa korostetaan vieläkin toisinaan tytöttelemällä ja iäkkäämmän miehen asemaa korostetaan pitkällä kokemuksella. Voiko hän olla hyvä tässä, vaikka onkin nainen? Voiko hän taitaa tämän asian, vaikka onkin nuori mies? Pojalla saa olla lyhyet hiukset ja tytöllä pitkät.

On totuus, että moni nainen ei varmasti osaa, kehtaa tai uskalla vaatia. Ei kotona eikä töissä. Monelle naiselle on rohkeuskysymys kutsua itseään johtajaksi tai vaatia parempaa palkkaa, perustella miksi minä olisin oikea saamaan tehtäävän kuin mieskollegani. Mutta varmasti myös moni mies on epävarma ja jättää vaatimatta, pyytämättä ja kyseenalaistamatta. Hyvin pitkälti ollaan siis taas luonteenpiirteiden armoilla; osaatko, uskallatko, oletko sopivan röyhkeä vai jäätkö ennemmin taka-alalle.

Minä tittelöin itseäni monesti naisyrittäjäksi tai yrittäjä-äidiksi. En oikeastaan tiedä mitä silläkään on väliä, että olen naisyrittäjä tai yrittäjänainen kun voisin olla vain yrittäjä. Ehkä tällä nais-tittelillä kuitenkin haluan aina välillä nostaa esiin sitä että kyllä nainenkin pystyy, vaikka toisaalta samalla toitotan siitä, että ei ole väliä onko nainen vai mies. Jätän mielelläni myös kotona polttopuiden teon ja kantamisen tai erilaiset remonttihommat puolisolleni ja käytän itse saman ajan siivoamiseen. En siksi, ettenkö osaisi, vaan uskon että puolisoni tekee mainitut asiat minua paremmin ja varmaan myös mieluisammin. Mutta ei minulle myöskään ole ongelma kantaa puita, hakata nauloja tai laittaa matoa ongenkoukkuun. Välillä kuitenkin heittäydyn tytöksi. Siitäkin huolimatta, että juuri hetki sitten huusin kuinka ei ole naisten ja miesten töitä ja kaikki osaamme samat asiat ja olemme yhtä arvokkaita. Myös tytöttelin omaa käyttäytymistäni. Kyllä, minä, sama tyyppi!

Mitä mainiointa Minna Canthin ja tasa-arvon päivää sinulle tänään! Toivottavasti koet olevasi tasa-arvoinen ja tasavertainen niin työelämässä kuin kotonakin. Jos et, uskallathan kysyä ja ajatella miksi. Nostaa asian esiin ääneen tai jos olet ympäristössä, jossa et sitä uskalla tehdä, rohkaistu tekemään muutoksia.

 

-Jenni

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *