Olipa hyvä, että tavattiin

Kaasuauto yrittäjä-äidin ajossa

Olen ollut nyt kaksi kuukautta kaasuauton onnellinen omistaja. Nyt jo useamman tuhannen kilometriä ajettuani olen miettinyt paljon, että miksi kaasuautoja ei ole ajossa enempää? Uskon, että suuri syy tähän on tietämättömyys; ei tiedetä eikä ehkä jakseta tai osata selvittää tarpeeksi, jotta sitä voitaisiin ajatella kunnolla vaihtoehtona esimerkiksi diesel- ja bensa-auton rinnalle. Ymmärrän sen hyvin, en nimittäin itsekään vielä joitain aikoja sitten tiennyt tai tajunnut kaasuilun etuja ja kaasu polttoaineena ei tuntunut mitenkään tutulta tai helpolta. Miksi sitten nyt minusta kaasuauto kannattaa valita ja miksi olen siihen itse päätynyt?

Miksi valita kaasuauto?

Olen ajanut vuosia dieselautoa. Diesel valikoitui käyttöön alunperin taloudellisuuden vuoksi ja sittemmin on ehkä jäänyt ikäänkuin tavaksi. Nyt kun lähdin uutta autoa hankkimaan heitti puolisoni ajatukseksi, että kannattaisiko valintoihin verrokiksi ottaa myös kaasuauto. Innostuin ajatuksesta oitis ja mitä enemmän asiaa selvitin, sitä paremmalta ajatukselta kaasuauton hankinta alkoi tuntua. Kaasussa kiehtoi ennenkaikkea taloudellisuus mutta myös ekologisuus, esimerkiksi biokaasu on täysin uusiutuva polttoaine tämän lisäksi myös kotimainen.

 

Miten valita kaasuauto?

Luin paljon kaasuautoihin liityviä artikkeleita niin verkossa kuin printissä, katselin erilaisia koeajovideoita ja vertailuita sekä tutustuin käytännön asioihin mm. Gasumin verkkosivujen avulla. Selvitin mitkä automerkit valmistavat kaasuautoja ja mitkä näiden merkkien automalleista voisivat sopia omaan käyttööni. Tarvitsin turvallisen auton, jossa riittäisi tilaa niin lasten turvaistuimille kuin työtavaroillenikin, olisi mukavaa myös että se kestäisi katseita ja käyttöä niin sivuteillä hiekan pöllytessä kuin kaupungissa ja maanteilläkin.

Lopulta eri merkkien valikoimista omalle kohdalleni sopiviksi valikoitui kaksi. Näistä toinen jäi suoraan kakkoseksi auton toimituskatkoksen aiheuttaman pitkähkön toimitusajan ja sen tuoman epävarmuuden takia. Kun lopulta tiemme Jyväskylän Veljekset Laakkosen Tuomas Vilanderin kanssa kohtasivat, oma valintani Skodaa kohti vahvistui ja selkeni. Tuomas osasi loistavasti kuunnella tarpeeni ja toiveeni ja tarjota niiden pohjalta vaihtoehtoja. Kärsivällisesti ja asiantuntevasti hän osasi kanssani vertailla vaihtoehtoja ja pohtia sekä laskea niiden eri ominaisuuksia ja kustannuksia omassa käytössäni. Kaasuautoa pääsin Laakkosella koeajamaan hyvin nopeasti ja ajokokemukseen olin jo ensikerralla erittäin tyytyväinen. Skodan tiesin jo ennalta mukavaksi ajettavaksi ja uskon että vakaan ajotuntuman johdosta Skodat tuntuvat ainakin minusta poikkeuksetta myös hyvin turvallisilta. Myös tämän koeajamani Skoda Octavian tavaratilat olivat mainiot eikä kaasusäiliöistä huolimatta peräkontin tilavuus ollut kärsinyt mitenkään oleellisesti, vaikka sitä lukemani perusteella olin hiukan pelännyt.

Kannattaako hyvää odottaa?

Kaasuautot ovat yllättävän kysyttyjä ja suurin osa tehtaalta tulevista autoista menevät samantien. Kysyntä on siis suhteellisen suurta tarjontaan nähden ja kaasuautoa hankittaessa pitää olla joko valmis nopeisiin päätöksiin tai kärsivällinen ja odottaa rauhassa. Kärsivällisyys ei ole yksi omista hyveistäni ja jo käytännön syistä auton nopeahkosti ajoon saaminen oli minulle tärkeää. Onnekseni toivomaani automallia sopivalla varustelulla oli tulossa liikkeeseen muutamien kuukausien sisällä ja tämän sain vielä itselleni napattua.

Mitä kaasu maksaa ja missä kaasua tankataan?

Kaasun hinta on tällä hetkellä maakaasulla 1,29e/kg ja biokaasulla 1,45e/kg. Gasumilla vaihtoehtona on olemassa myös kiinteähintainen kuukausikortti, jolla polttoainetta voi tankata koko kuukauden samalla kiinteällä 89e hinnalla. Tankkauspisteitä Suomessa on tällä hetkellä kolmisenkymmentä ja uusia suunnitellaan jatkuvasti. Hyvin kattavan tankkauspistekartan löydät Gasumin kotisivuilta, samassa kartassa on nähtävillä sekä Gasumin, että muiden toimijoiden asemat.

Kuinka pitkälle kaasutankilla pääsee?

Auton toimitasäde riippuu automallista. Esimerkiksi omalla Skodallani pääsee noin 1000km yhdistetysti eli noin 300-400km kaasulla ja noin 600km bensalla. Ensisijaisesti auto käyttää polttoaineena kaasua, mutta käynnistettäessä ja kaasun loputtua bensiiniä. Tien päälle ei siis kaasun loputtuakaan kesken ajon jää.

Miksi valita kaasuauto?

Kaikkinensa omien kokemusteni perusteella voin lämpimästi suositella kaasuautoa ja kaasuautoilua kaikille. Jos asut kaasuverkoston läheisyydessä, ei arki ole yhtään vaikeampaa kuin muutakaan polttoainetta käyttävän ajoneuvon omistajalla. Ja vaikka tekisit satunnaisesti retkiä kaasuverkoston ulkopuolellekin, riittää yhdistetty ajosäde hyvin reissusta kotiin takaisin. Kaasuauton hinta on varmasti harvassa tapauksessa ongelma, sillä esimerkiksi Octavian kohdalla kaasuauton hinta on lähes sama bensaversioon verrattuna, ero taisi olla muutamia satoja euroja.

Muutamia linkkivinkkejä kaasuilusta kiinnostuneille:

* Gasumin sivuilta löydät paljon hyviä ohjeita ja informaatiota kaasuautoilusta. Sivustolta löydät tankkauspisteet, ajankohtaiset tiedotteet ja voit esimerkiksi laskea mitä juuri sinä säästät jos vaihdat oman ajoneuvosi kaasuautoon.

* Facebookissa on mainio Kaasua tankkiin! – ryhmä, jota suosittelen kaikille kaasuttelusta kiinnostuneille ja jo kaasulla ajaville. Paljon hyviä vinkkejä ja linkkejä mukavassa hengessä.

* Teknavin ja Kaaran youtube-kanavilta ja kotisivuilta löytyy useita kaasuautojen koeajokokemuksia. Näiden avulla pääset mainiosti tutustumaan moniin automalleihin jo ennen omaa koeajoa.

 

Jos olet kaasukuski, onko mielessäsi vielä muita linkkejä, jotka olisivat tarpeellisia kaasuilusta kiinnostuneille 🙂 ? Jos et vielä kaasuautoa aja, oletko joskus miettinyt sitä vaihtoehtona?

-Jenni

2 Responses

  1. Hei Jenni, huomasin vasta nyt artikkelisi kaasuautoista. Itse pohdin juuri hankkiako sellaista, vaikka kaasu tuntuukin olevan pienoisessa ladattavien autojen puristuksessa. Nyt kun olet autolla ilmeisesti ajellut muutaman vuoden, niin ovatko kokemukset karttuneet kaasusta? Onko aiempaan dieseliisi nähden ollut enemmän vai vähemmän vikoja? Onko huoltoja tarvinnut tehdä useammin ja onko kaasun turvallisuutta tsekkailtu huolloissa? Ilmeisesti Jyväskylän suunnalta löytyy kaasuautoja huoltavia yrityksiä?

    1. Kiitos Janne kommentista, mukava kyn kysyit, kerron mielelläni kokemuksia. Tosiaan kolme vuotta tulee nyt tänävuonna kesällä täyteen kaasuautolla ajoa ja edelleen voin sanoa olevani tyytyväinen. Minulla on autoon ostettuna huoltopaketti, jota maksan joka kuukausi ja se pitää sisällään kaikki mahdolliset huollot; oma ajatukseni oli että näin saan tasattua myös mahdolliset huoltokulut autoon eli yllätyksiä ei pääse tulemaan. Vikoja ei ole autoon vielä tässä vuosien saatossa tullut mitään (tässä kohtaa koputan puuta 😀 ) , eli perushuolloilla on menty ja pärjätty. Autossa on sähköinen huoltokirja ja se aina muistuttaa kun seuraava määräaikaishuolto on tulossa, mikä ainakin kaltaistani ”huoletonta” ajajaa auttaa. Muistelen, että öljynvaihtoväli on kaasuautossa hiukan normaalia tiuhempi, mutta muutoin samanlaisia huoltoja kuin perus-Skodaan. Toki uutta autoa minulla ei ole ennen ollut eli vaikea verrata esimerkiksi aiempaan Diesel-autooni kun se oli jo ostettaessa ajetumpi kuin nykyinen auto tällä hetkellä 🙂 . Kaasusäiliöt ymmärtääkseni katsotaan joka huollossa, mutta niistä ei ihmeemmin ole ollut puhetta enkä ole itsekään kokenut tarpeelliseksi sen perään kysellä, sillä mitään erityisiä hajuja tai muuta normaalista poikkeavaa ei kaasun kanssa ole käytössä ilmennyt. Kaasun hinta on pysynyt hyvin samana koko tämän ajan eli siinäkään yllättäviä lisäkuluja ei ole tullut. Kaasuautoihin erikoistuneita huoltopaikkoja löytyy esim Terragasin kautta, itse olen käyttänyt omaani tosiaan vain perushuolloissa ja ne ovat sujuneet kätevästi Laakkosen kautta. Periaatteessa auton kaikki normaalitoiminnothan ovat ihan perushuollon asioita, sitten kaasujärjestelmiin tulevat mahdolliset viat tms menevät erikseen niihin vihkiytyneen korjaamon kautta. Oma kokemukseni kaikkiaan kaasuautosta on ollut niin hyvä, että seuraavakin auto tulee olemaan kaasuauto, jos tästä nyt lähden vielä autoa vaihtamaan. Myös puolisoni, joka ajaa 2x enemmän vuodessa on paljon laskenut taloudellista kulmaa siihen, mitä määriä itse säästäisi vuositasolla vaihtamalla auton kaasuversioon ja hänen kohdallaan säästö olisi vielä tuntuvampi kuin minulla. Eli jo näin 20 000km/vuosi antaa ihan hyvää säästöä, mutta vielä isommilla kilometreillä säästö varmasti tuntuu entistä enemmän. Muistinkohan vastata kaikkeen kysymääsi? Tämä on sellainen aihe, josta jaksaisin puhua vaikka päivän!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.