Olipa hyvä, että tavattiin

Kaasuauto yrittäjä-äidin ajossa

Olen ollut nyt kaksi kuukautta kaasuauton onnellinen omistaja. Nyt jo useamman tuhannen kilometriä ajettuani olen miettinyt paljon, että miksi kaasuautoja ei ole ajossa enempää? Uskon, että suuri syy tähän on tietämättömyys; ei tiedetä eikä ehkä jakseta tai osata selvittää tarpeeksi, jotta sitä voitaisiin ajatella kunnolla vaihtoehtona esimerkiksi diesel- ja bensa-auton rinnalle. Ymmärrän sen hyvin, en nimittäin itsekään vielä joitain aikoja sitten tiennyt tai tajunnut kaasuilun etuja ja kaasu polttoaineena ei tuntunut mitenkään tutulta tai helpolta. Miksi sitten nyt minusta kaasuauto kannattaa valita ja miksi olen siihen itse päätynyt?

Miksi valita kaasuauto?

Olen ajanut vuosia dieselautoa. Diesel valikoitui käyttöön alunperin taloudellisuuden vuoksi ja sittemmin on ehkä jäänyt ikäänkuin tavaksi. Nyt kun lähdin uutta autoa hankkimaan heitti puolisoni ajatukseksi, että kannattaisiko valintoihin verrokiksi ottaa myös kaasuauto. Innostuin ajatuksesta oitis ja mitä enemmän asiaa selvitin, sitä paremmalta ajatukselta kaasuauton hankinta alkoi tuntua. Kaasussa kiehtoi ennenkaikkea taloudellisuus mutta myös ekologisuus, esimerkiksi biokaasu on täysin uusiutuva polttoaine tämän lisäksi myös kotimainen.

 

Miten valita kaasuauto?

Luin paljon kaasuautoihin liityviä artikkeleita niin verkossa kuin printissä, katselin erilaisia koeajovideoita ja vertailuita sekä tutustuin käytännön asioihin mm. Gasumin verkkosivujen avulla. Selvitin mitkä automerkit valmistavat kaasuautoja ja mitkä näiden merkkien automalleista voisivat sopia omaan käyttööni. Tarvitsin turvallisen auton, jossa riittäisi tilaa niin lasten turvaistuimille kuin työtavaroillenikin, olisi mukavaa myös että se kestäisi katseita ja käyttöä niin sivuteillä hiekan pöllytessä kuin kaupungissa ja maanteilläkin.

Lopulta eri merkkien valikoimista omalle kohdalleni sopiviksi valikoitui kaksi. Näistä toinen jäi suoraan kakkoseksi auton toimituskatkoksen aiheuttaman pitkähkön toimitusajan ja sen tuoman epävarmuuden takia. Kun lopulta tiemme Jyväskylän Veljekset Laakkosen Tuomas Vilanderin kanssa kohtasivat, oma valintani Skodaa kohti vahvistui ja selkeni. Tuomas osasi loistavasti kuunnella tarpeeni ja toiveeni ja tarjota niiden pohjalta vaihtoehtoja. Kärsivällisesti ja asiantuntevasti hän osasi kanssani vertailla vaihtoehtoja ja pohtia sekä laskea niiden eri ominaisuuksia ja kustannuksia omassa käytössäni. Kaasuautoa pääsin Laakkosella koeajamaan hyvin nopeasti ja ajokokemukseen olin jo ensikerralla erittäin tyytyväinen. Skodan tiesin jo ennalta mukavaksi ajettavaksi ja uskon että vakaan ajotuntuman johdosta Skodat tuntuvat ainakin minusta poikkeuksetta myös hyvin turvallisilta. Myös tämän koeajamani Skoda Octavian tavaratilat olivat mainiot eikä kaasusäiliöistä huolimatta peräkontin tilavuus ollut kärsinyt mitenkään oleellisesti, vaikka sitä lukemani perusteella olin hiukan pelännyt.

Kannattaako hyvää odottaa?

Kaasuautot ovat yllättävän kysyttyjä ja suurin osa tehtaalta tulevista autoista menevät samantien. Kysyntä on siis suhteellisen suurta tarjontaan nähden ja kaasuautoa hankittaessa pitää olla joko valmis nopeisiin päätöksiin tai kärsivällinen ja odottaa rauhassa. Kärsivällisyys ei ole yksi omista hyveistäni ja jo käytännön syistä auton nopeahkosti ajoon saaminen oli minulle tärkeää. Onnekseni toivomaani automallia sopivalla varustelulla oli tulossa liikkeeseen muutamien kuukausien sisällä ja tämän sain vielä itselleni napattua.

Mitä kaasu maksaa ja missä kaasua tankataan?

Kaasun hinta on tällä hetkellä maakaasulla 1,29e/kg ja biokaasulla 1,45e/kg. Gasumilla vaihtoehtona on olemassa myös kiinteähintainen kuukausikortti, jolla polttoainetta voi tankata koko kuukauden samalla kiinteällä 89e hinnalla. Tankkauspisteitä Suomessa on tällä hetkellä kolmisenkymmentä ja uusia suunnitellaan jatkuvasti. Hyvin kattavan tankkauspistekartan löydät Gasumin kotisivuilta, samassa kartassa on nähtävillä sekä Gasumin, että muiden toimijoiden asemat.

Kuinka pitkälle kaasutankilla pääsee?

Auton toimitasäde riippuu automallista. Esimerkiksi omalla Skodallani pääsee noin 1000km yhdistetysti eli noin 300-400km kaasulla ja noin 600km bensalla. Ensisijaisesti auto käyttää polttoaineena kaasua, mutta käynnistettäessä ja kaasun loputtua bensiiniä. Tien päälle ei siis kaasun loputtuakaan kesken ajon jää.

Miksi valita kaasuauto?

Kaikkinensa omien kokemusteni perusteella voin lämpimästi suositella kaasuautoa ja kaasuautoilua kaikille. Jos asut kaasuverkoston läheisyydessä, ei arki ole yhtään vaikeampaa kuin muutakaan polttoainetta käyttävän ajoneuvon omistajalla. Ja vaikka tekisit satunnaisesti retkiä kaasuverkoston ulkopuolellekin, riittää yhdistetty ajosäde hyvin reissusta kotiin takaisin. Kaasuauton hinta on varmasti harvassa tapauksessa ongelma, sillä esimerkiksi Octavian kohdalla kaasuauton hinta on lähes sama bensaversioon verrattuna, ero taisi olla muutamia satoja euroja.

Muutamia linkkivinkkejä kaasuilusta kiinnostuneille:

* Gasumin sivuilta löydät paljon hyviä ohjeita ja informaatiota kaasuautoilusta. Sivustolta löydät tankkauspisteet, ajankohtaiset tiedotteet ja voit esimerkiksi laskea mitä juuri sinä säästät jos vaihdat oman ajoneuvosi kaasuautoon.

* Facebookissa on mainio Kaasua tankkiin! – ryhmä, jota suosittelen kaikille kaasuttelusta kiinnostuneille ja jo kaasulla ajaville. Paljon hyviä vinkkejä ja linkkejä mukavassa hengessä.

* Teknavin ja Kaaran youtube-kanavilta ja kotisivuilta löytyy useita kaasuautojen koeajokokemuksia. Näiden avulla pääset mainiosti tutustumaan moniin automalleihin jo ennen omaa koeajoa.

 

Jos olet kaasukuski, onko mielessäsi vielä muita linkkejä, jotka olisivat tarpeellisia kaasuilusta kiinnostuneille 🙂 ? Jos et vielä kaasuautoa aja, oletko joskus miettinyt sitä vaihtoehtona?

-Jenni

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *