Olipa hyvä, että tavattiin

Askeleet hyvään päivään eli muistilista yksin työskentelevälle

Välillä on niitä päiviä, kun kaikki on lukossa. Tiedättekö? Aamusta asti. Mikään ei oikein mene putkeen eikä energiaa tai kiinnostusta minkään tekemiseen ole. Sen kummempaa masennusta potematta voin sanoa, että näitä päiviä mahtuu omiin kuukausiinkin aina silloin tällöin. Etenkin nyt pääasiallisesti kotoa käsin ja yksin työskennellessä nuo lukot pitää vieläpä osata purkaa itse. Sitä kun välttämättä aamun heräämisen ja alkuillan välillä ei näe ketään tai edes juttele kenellekään.

Näiden lukkojen avaamiseen ja niiden välttämiseen jokaisella varmasti on omat niksinsä, nyt ajattelin jakaa omia ajatuksiani aiheesta teidän kanssanne. Tässäpä siis omat askeleeni hyvään päivään, varsågod 🙂 .

askeleet-jenoradesign

 

 1. Luo rutiinit ja rytmit

Vaikka olenkin enemmän go with the flow-tyyppinen ihminen ja ihan periaatteesta vastustan rutiinien oravanpyörään astumista, on niistäkin joskus hyötyä. Niin kauan kuin niistä osaa myös hellittää. On hyvä hahmotella itselleen tavallisen päivän kulkua yleisesti: koska herää, koska aloittaa työnteon, koska syö, koska pitää kahvitauon. Tärkeintä on kuitenkin luoda rytmit ja rutiinit niin, että pakka ei mene sekaisin, jos niistä joutuu joustamaan tai jonain päivänä jopa luopumaan.

 

 1. Priorisoi

Tee listoja siitä mitä pitää tehdä ja laita asiat tärkeysjärjestykseen. Hoida listan tärkeimmät asiat ensin, tällöin tiedät että viimeiseksi jäävät ne jutut, joiden tekemistä voi hätätapauksessa venyttää seuraavaan päivään tai ainakin kahvitauon toiselle puolen.

 

muistilaput-jenora design

 

 1. Aikatauluta

En itse koe, että minuutin tarkka aikataulu olisi kenellekään hyväksi. Etenkään silloin jos jos hulluus iskee heti kun aikataulu on minuutin tai kaksi jäljessä. Mutta silti aikatauluttaminen(kin) on hyvä asia. Tärkeintä on se, että kirjaat ylös kaikki menosi – niin henkilökohtaiset kuin työmenotkin. Näin olet aina ajoissa kartalla siitä, missä milloinkin pitäisi olla ja tekemässä mitä. Tarkista aina edellisen päivän päätteeksi seuraavan päivän menot, jotta olet jo silloin henkisesti varautunut siihen, missä huomenna pitää olla ja mihin aikaan.

 

 1. Keskity olennaiseen

Käsi pystyyn virheen merkiksi. Myönnän harrastavani sitä kuuluisaa multitaskausta en edes aika usein vaan lähes jatkuvasti. Teen samanaikaisesti liian montaa asiaa niin töissä kuin kotonakin. Toki työn ääressä on monia asioita, jotka oikeasti vaativat jakamattoman huomion kuten kuvaukset, kuvankäsittelyt ja kaikki graafisen suunnittelun toteutukset. Mutta sitten se kaikki muu. SoMe-päivitykset, omien mainosten teko, sähköpostien kirjoitus, aikataulujen kasaaminen jne. Oikein hyvin voi kirjoittaa mainosta, kolmea sähköpostia ja päivittää Facebookia samaan aikaan. Tottakai. Sen jälkeen vaan yleensä mieleen jää, että ”mitähän mä äsken tein?”. Toisinsanoen tämän kohdan opetus on se, että älä tee kuten minä teen vaan kuten minä sanon 😉 . Keskity siihen mitä teet ja tee vain yhtä asiaa kerrallaan.

 

 1. Haukkaa happea

Unohtuu lähes aina. Hapen haukkaaminen päivän aikana on oikeasti viisasta ja se on helppo toteuttaa vaikkapa samaan aikaan kahvitauon kanssa. Hakea esimerkiksi posti tai viedä roskat. Pieniä asioita, mutta tämä pieni liike saattaa saada ja luultavasti saakin ajatuksen juoksemaan ihan eri tavalla.

puuteline-jenoradesign

 

 1. Kirjaa ylös tekemisesi

Kirjoita ylös kaikki. Milloin päivitit sitä Facebookia, milloin kirjoitit blogia, milloin teit asiakastyötä ja milloin pidit tauon. Vaikka käytännössä näillä asioilla ei olisikaan sinulle mitään merkitystä on aika silmät avaavaa nähdä todellisuudessa se, mitä kaikkea sitä päivän aikana tekee. Ja etenkin se, kuinka niihin kuulusiin pikkujuttuihin oikeasti aikaa kuluu.

 

 1. Osaa luovuttaa ajoissa

Jos jonkun yksinkertaisen asian tekemiseen/suunnitteluun menee ihan kohtuuttoman kauan aikaa niin lopeta sen ajattelu. Heti. Jos kyseessä on asia, joka on pakko tehdä niin tee jonkun aikaa ihan jotain muuta ja yritä sen jälkeen uudelleen. Jos asiaa ei ole pakko tehdä ja se ei vain ota onnistuakseen mitenkään, jätä se pöytälaatikkoon tai unohda kokonaan. Kaikki (omasta mielestä hyvätkään) ideat eivät  välttämättä aina ole sitä. Eivätkä ne sellaisiksi muutu edes väkisin.

 

 1. Tee tänään se, mitä voisit tehdä huomenna

Ja ennenkaikkea tee tänään se mitä olisi pitänyt tehdä jo viimeviikolla. Pienetkin roikkuvat asiat stressaavat takaraivossa niin työtä kuin arkeakin turhaan. Vaikka asialla ei olisi kiire tai se olisi (taas kerran) vain pikkujuttu, mutta se silti häiritsee tekemättömyydellään: tee se heti. Pienikin asia voi kasvaa suureksi möröksi tekemättömänä, tehtynä se sensijaan nostaa omaa mielialaa: tulipahan tehtyä sekin!

pienikamari-jenoradesign2

 

 1. Älä odottele muita

No, tälläkin kolikolla on puolensa ja puolensa. Tässä kohtaa pointti on lähinnä siinä, että älä jää toimettomaksi odotellessasi joltain toiselta vastausta, kommenttia, muuta ”puuttuvaa osaa”. Jos pystyt, tee odotellessa jotain muuta ja palaa asiaan kun siihen tarvittavat asiat on kasassa.

 

 1. Mieti, miten meni

Yksin työskentelevän tai opiskelevan arjessa harvemmin kukaan tulee tekemään kyselyä ergonimiasta tai ilmapiiristä. Mutta oikeasti niihinkin kannattaa (edes vähän) kiinnittää huomiota. Oliko päivä hyvä ja mitä sait aikaan? Olitko itseesi tyytyväinen ja jos et, miksi? Kolottaako tai särkeekö niskaa, hartioita, selkää, jalkoja? Aika moneen juttuun saat vastauksen miettimällä asioita siten, että tekisitkö asiat näin jos olisit esimerkiksi töissä toisen palveluksessa. Olisitko silloin ollut tyytyväinen työpanokseesi tänään, huolestuisitko selkäjumista tai omasta jaksamisestasi?

 

 1. Piristä itseäsi

Välillä (etenkin lukkopäivinä) itseään voi piristää pienilläkin asioilla. Palkitse itseäsi tehdystä työstä tai haasteellisen projektin loppuunviemisestä jollain. Tauolla, suklaalla, kahvilla tai vaikka hassulla kissavideolla Youtubesta jos siltä tuntuu. Soita kaverille tai äidille ja höpöttele hetki jotain höpöhöpöjuttuja, nappaa kauppareissulta mukaan kukkia tai osta uusi vihko tai hiirimatto. Varaa kampaaja tai pöytä lempiravintolasta perjantaiksi. Naurettavan pieniä ja typerältä kuulostavia juttuja, mutta oikeasti se itsensä palkitseminen ja piristäminen on kannattavaa. Se on myöskin sun juttusi, sillä hyvin todennäköisesti sitä kukaan muu ei juuri siinä hetkessä tee kuin sinä itse.

pienikamari-jenoradesign
Välillä päivää voi piristää myös ulkopuolinen. Kiitos mummo paketista!

 

Mitä muita hyviä vinkkejä tai keinoja arjen kohentamiseen teillä on? Mikä on omien päiviesi pelastus tai tärkein asia? Mitä itse tarvitset, kun työskentelet tai opiskelet yksin tai etänä? Vinkit jakoon!

Mahtavaa viikonloppua kaikille 🙂 .

-Jenni

 

 

 

4 Responses

 1. Tää oli kiva postaus 🙂 Naurahdin tuolle ”mitä mä äsken tein”-ololle, niin tuttua 😀 Mun mielestä tää lista on aika kattava, en keksi mitään selvästi uutta. Tauot on tärkeitä ja ainakin mulle miellyttävä ja viihtyisä ympäristö. Teen listoja, merkkaan kaiken kalenteriin ja piristän itseäni todella usein erilaisilla asioilla: ostan kivoja tarvikkeita, kukkia, syön vähän suklaata tai muuta herkkua, keitän kahvit, meen peiton alle päikkäreille… Työhuone olisi kyllä kiva lisä, mä en pysty oikein keskittymään yleensä enää siitä lähtien kun poikaystävä tulee kotiin. Ja meillä on vaan yksi tietokonekin, plääh. Ehkä vielä joskus mulla on hieno toimisto jossain 🙂

  1. Kiitos Anniina :). Ja kyllä, komppaan ehdottomasti taukoja ja viihtyisää ympäristöä. Etenkin jälkimmäisestä voisi melkein tehdä oman kirjoituksensa, sillä siihen vaikuttaa niin moni asia!
   Mulle työhuone on pakollinen juuri siksi, että työhön keskittyminen olisi tosi vaikeaa esimerkiksi keittiön pöydän ääressä tms. Etenkin silloin, kun työskentelen kotona aikana jolloin muukin perhe on paikalla ( silloin työskentely on kyllä haasteellista työhuoneessakin, siksi sitä tapahtuu enää nykyään aika vähän 😀 ). Mutta kaikkeen tottuu tilanteiden ja tilojenkin vaatimalla tavalla; ehkä sullakin jonain päivänä on mahdollista hankkia tai vallata se oma toimisto tai työhuone :)!

 2. Jep, komppaan tätä listaa todellakin! 🙂 Välillä olisi ihana, että voisi jakaa työtilan jonkun kanssa, sillä yksin ollessa nämä lukkopäivät ovat pahimpia. Lisään listalle vielä radion tai muun kuuntelun, itse saan näin vähän huojattua sitä työyhteisön puutetta eli Aamulypsyn podcastit ja netin kautta pyörivät Häähullut Amerikassa ovat meikäläisen normaaleja työkavereita. 😀

  1. Nimenomaan, niitä lukkoja olisi vähän pakkokin rempoa auki kun työkaverina tai samassa työtilassa työskentelemässä olisi toinenkin ihminen 😉 !

   Ja tuo on muuten totta, itsekin käytän kovasti radiota ja ylipäätään musiikkia hyväkseni työpäivien eteenpäin viemisessä. Musiikilla on myös mahtava voima ainakin itselleni saada aikaan juuri oikeanlainen mielentila; jos siis päivä on jostain syystä tahmea niin valitsen soittoon pitkän listan niitä omia ” I can do this-biisejä” 😀 .

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.